Stilul de viață sănătos și prevenirea bolilor cardiovasculare

0
2124

“De Crăciun, fii mai bun!” este un vechi proverb românesc. Am putea adăuga “fii mai bun cu corpul și sănătatea ta!”. Sărbătorile sunt aproape și, conform tradiției, craiovenii vor sărbători prin mese bogate aceste zile speciale ale anului.

Medicul cardiolog Popa Radu Teodoru ne recomandă, mai mult ca oricând, să avem un stil de viață sănătos și ponderat și să stăm departe de excesele alimentare. Vechile recomandări pentru un stil de viață sănătos sunt mai actuale ca niciodată și implică un regim alimentar sărac în sare, calorii și grăsimi; respectarea meselor principale ale zilei fără a sări peste micul dejun și fără a mânca în exces seara târziu; mișcare zilnică, evitarea deplasării cu mașina; respectarea orelor de somn și menținerea unui nivel de stres cotidian redus.

În sprijinul acestor recomandări vine și noul Ghid European pentru Prevenția Bolilor Cardiovasculare care a fost publicat recent de către Societatea Europeană de Cardiologie. Dr. Radu Popa ne informează care sunt ultimele noutăți apărute:

„La persoanele aparent sănătoase, cu vârsta <70 de ani, fără a avea boală cardiacă, diabet sau boală de rinichi constituită , colesterol crescut sau hipertesiune arterială, se recomandă un consult cardiologic pentru a se estima riscul de boli cardiace severe, prin calcularea scorului de risc cardiac. Acest lucru este valabil și pentru persoanele >70 ani, doar că se va folosi alt scor de risc, numit SCORE2-OP. Tratamentul factorilor de risc este recomandat la persoanele aparent sănătoase, care prezintă un risc foarte mare de boală cardiovasculară. Prezența migrenei cu aură ar trebui luată în considerare în riscul de boală cardiovasculară. Se recomandă evitarea contraceptivelor hormonale combinate la femeile cu migrenă cu aură. Se recomandă, de asemenea, adoptarea unei diete mediteraneene sau similare cu risc mai mic de boală cardiovasculară și limitarea consumului de alcool la maximum de 100 mg pe săptămână. Peștele, de preferință gras, trebuie consumat cel puțin o dată pe săptămână, iar consumul de carne, în special cea procesată, trebuie restricționat. 

În ceea ce privește pacienții cu tulburări mintale, aceștia au nevoie de atenție și sprijin intensificat pentru a îmbunătăți aderarea la modificările stilului de viață și la medicamente. Renunțarea la fumat este recomandată indiferent de creșterea în greutate, așa cum creșterea în greutate nu reduce beneficiile dupa oprirea fumatului. La pacienții cu boală cardiovasculară stabilită, tratamentul hipolipemiant are ca obiectiv final ca LDL-C <55 mg/dL, iar la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 >40 de ani cu risc crescut, tratamentul hipolipemiant are ca obiectiv final LDL-C <70 mg/dL. Se recomandă ca primul obiectiv al tratamentului să fie scăderea TA la <140/90 mmHg la toți pacienții, iar țintele ulterioare ale TA sunt adaptate vârstei și comorbidităților specifice. La pacienţii trataţi cu vârsta >70 de ani, se recomandă ca tensiunea sistolică să fie, în general, <140, până la 130 mmHg.

La persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și boală aterosclerotică, se recomandă utilizarea unui GLP-1RA sau a unui inhibitor SGLT2 cu beneficii dovedite, pentru a reduce complicațiile cardiovasculare și/sau cardiorenale. Modificărea stilului  de viață se poate realiza prin educație de grup sau individuală, schimbarea comportamentului sau consiliere telefonică. Se pot folosi dispozitive de urmărire a activității cum ar fi ceasurile și brățările inteligente.

Persoanele obeze sau cu risc ridicat ar trebui să ia în considerare intervenția chirurgicală bariatrică atunci când schimbarea stilului de viață nu duce la scăderea  greutății. De asemenea, pacienții cu boală aterosclerotică, cu nivel crescut de stres, ar trebui să fie trimiși la psihoterapeut  pentru a reduce simptomele de stres, iar pacienții cu boală cardiacă constituită și depresie  moderată până la severă trebuie luați în considerare pentru tratamentul antidepresiv.”, ne informează medicul cardiolog Radu Popa