Spitalele orășenești din Dolj au nevoie de aparatură

0
708
Masa sală de operaței Spital Băilesti
Masa sală de operaței Spital Băilesti
În era tehnologiei, unitățile medicale din Oltenia încă își așteaptă pacienții cu aparate unele mai vechi decât altele. Multe dintre acestea ar fi trebuit să ajungă de mult la muzeu. Managerii spun că an de an trimit la Ministerul Sănătății (MS) lista lungă cu dotările de care au nevoie, dar se aleg în cel mai bun caz cu promisiuni.

Spitalele de stat din Oltenia sunt construite de pe vremea comunismului și au peste 30-40 de ani vechime. Deși au trecut mai bine de 25 de ani de la Revoluție, sistemul medical de stat din România încă se află la coada Europei. Bolnavii sunt așteptați uneori în saloane cu igrasie, pereți de pe care cade tencuiala și băi în care nu îți vine să intri. Lipsa aparaturii face ca de multe ori pacienții să nu aibă parte de servicii medicale de calitate.

În fiecare an, managerii spitalelor fac solicitări Ministerului Sănătății pentru aparatura de care au nevoie. Rar se întâmplă însă ca unitățile medicale să primescă ce au cerut. În aceste condiții, mulți dintre manageri încearcă să găsească diverse soluții prin proiecte transfrontaliere derulate de autoritățile locale.

Pacienții operați pe mese chirurgicale din 1970

Este și situația Spitalului din Băilești, care deservește aproximativ 56.000 de oameni. Unitatea spitalicească are 128 de paturi, împărțite în patru secții și cinci compartimente. Fiecare secție are maximum 25 de paturi. Urgența este cea mai aglomerată zonă a spitalului. Anual, aici se prezintă peste 13.000 de cazuri, iar pentru spitalizarea continuă, în jur de 5.000 de bolnavi. Lista aparaturii de care unitatea are nevoie este lungă. Spitalul are însă mare nevoie de înlocuirea echipamentului medical învechit, care este folosit în acest moment în sălile de operație. Mesele chirurgicale din sălile de operație ale spitalului sunt din 1970. Medicii le întrețin și le folosesc cu speranța că, în curând, vor fi înlocuite.

„Avem un proiect transfrontalier cu Bulgaria care privește achiziția de aparatură. Prin intermediul acestuia ar urma să primim mese de operație. Avem nevoie de aparatură pentru dotarea laboratorului, dar și de un aparat de anestezie și de lămpi scialitice. Sperăm ca lucrurile să se miște cât mai repede“, a spus Mirela Ţibreanu, managerul spitalului.

Spitalul din Calafat, are nevoie de un tomograf

O unitate sanitară mică, dar cu pretenții mari este Spitalul din Calafat. Peste 70% din medicii care lucrează aici sunt tineri. Pacienții tratați în unitatea medicală de la malul Dunării sunt majoritatea în vârstă și cu puține posibilități materiale. Mulți merg periodic la tratament în Secția de Balneofizioterapie, care a fost extinsă și dotată cu aparatură. Medicii spun că adresabilitatea către spital este tot mai mare, numai în Compartimentul de Primiri Urgențe ajungând lunar în jur de 1.300 de pacienți. Pentru că nevoie de aparatură este foarte mare, conducerea spitalului a încercat anul acesta să achiziționeze o parte din aparatele necesare. Și aici medicii au mare nevoie de un laparoscop. În Spitalul din Calafat nu există nici CT, nici RMN, pacienții care au nevoie de astfel de investigații de înaltă performanță fiind trimiși la alte unități medicale.

„Am renovat Compartimentul de Primiri Urgențe, dar și Secția exterioară TBC de la Poiana Mare, precum și Secția de Balneofiziologie. Am luat un ecograf 4 D, un ecograf portabil pentru sala de nașteri și un ventilator pulmonar pentru ATI, un aparat mobil pentru sala de operație ortopedie, care urmează să ajungă. Avem mare nevoie de un laparoscop și un roengen fix la Radiologie pe care să putem face radiografii. Este necesar și un tomograf. Banii i-am luat din contractul cu CAS. Anual facem solicitări la Ministerul Sănătății, dar acolo fiind trimise solicitări din toată țara este foarte greu să primim ceva. Veniturile proprii încasate din analize și consultații plătite ne-au ajutat să mai îmbunătățim condițiile“, susține Daniela Dina, managerul Spitalului din Calafat.

Vestea bună este că Ministerul Sănătății a anunțat că va derula un program pentru dotarea și spitalelor municipale și orășenești cu aparatură medicală. 

„Este nevoie să oferim pacienților servicii medicale cât mai aproape de casă.  Trebuie să sprijinim spitalele mici să facă acest lucru.  Avem un program pentru dotarea acestor spitale cu aparatura necesară investigațiilor de bază. De exemplu, la Urziceni vom acorda finanțare pentru achiziționarea unui aparat de radiologie, de care spitalul de aici are nevoie. De asemenea, vom aplica o nouă politică de resurse umane, astfel încât medicii tineri să fie atrași să lucreze în spitalele mici din țară”, a declarat Sorina Pintea în cadrul unei vizite la Spitalul Municipal Urziceni.

Ministrul Sănătății va vizita în perioada următoare mai multe spitale din țară pentru a analiza împreună cu autoritățile locale managementul unităților sanitare, indicatorii de performanță și modul în care pot fi îmbunătățite serviciile medicale acordate pacienților.