Specialiștii Spitalul PHOENIX, tratează bolile digestive la cele mai înalte standarde

0
2971
Processed with VSCO with p5 preset

Alimentația tot mai procesată și încărcată de aditivi, stresul, fumatul sunt factorii declanșatori pentru bolile digestive. Tot mai mulți oameni sunt predispuși să dezvolte astfel de afecțiuni. Sistemul gastrointestinal este vital organismului nostru. Sistemul digestiv este responsabil de realizarea digestiei, de aceea, este necesar să îl menținem sănătos. În cadrul Spitalului PHOENIX din Craiova puteți găsi medici bine pregătiți, gata să vă ofere servicii medicale de calitate: diagnostic corect, tratament, proceduri medicale de top. Dr. Jieanu Claudiu, medic specialist gastroenterolog,care are și competență în endoscopie și ecografie abdominală este unul dintre specialiștii din cadrul spitalului care are grijă ca toți pacienții să plece acasă vindecați, optimiști, tratați corect. Într-un interviu, medicul vorbește despre principalele afecțiuni digestive pe care le întâlnește la pacienții săi, dar și despre ce înseamnă endoscopia digestivă.
Vestea bună este că endoscopia se poate face fără durere!

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni pe care le depistați?
Gastritele sunt cele mai frecvente. Există mai multe forme: formă ușoară, moderată sau severă. Sunt multe tipuri de gastrite. Gastritele sunt clasificate, din punct de vedere al evoluției, în: acute și cronice. Din punct de vedere clinic ele pot fi asimptomatice sau însoțite de anumite simptome clinice. Acestea uneori pot fi nespecifice, diagnosticul fiind dificil de stabilit, în aceste cazuri impunîndu-se investigații paraclinice precum: endoscopia, examenul histopatologic și investigarea bacteriologică a mucoasei gastrice.
Urmează apoi herniile hiatale, esofagitele.

Care sunt principalele cauze de apariție a gastritelor?
Gastritele au ca factor declanșator principal  stilul de viață nepotrivit, alimentația nesănătoasă, bogată în grăsimi, multe prăjeli, băuturi carbogazoase, consum de alcool, consum de tutun. În funcție de tipul gastritei există mai multe clase de medicamente: antisecretoare, antispastice, prokinetice. Totul trebuie însă tratat și din punct de vedere etiologic. Eu insist foarte mult la pacienți să își schimbe stilul de viață, să încerce să trateze cauza. Promovarea unei alimentații sănătoase este una dintre metodele eficiente de tratare.

Sunt conștienți pacienții de faptul că trebuie să facă, periodic, controale de prevenție?
Majoritatea pacienților ajung la medic cu afecțiuni acute, cu o boală pe care o au de mult și care s-a agravat. Abia atunci ajung la medic. Noi tratăm afecțiunea, pacientul se simte mai bine și nu mai revine la control. Este o greșeală. Starea de bine depinde și de ei, de cum colaborează cu medicul și cum au grijă de propria sănătate. Este nevoie, însă, de educație medicală în rândul populației.

Aveți competență în endoscopie. Pentru ce afecțiuni este necesară?

Endoscopia este  o procedură imagistică, utilizată atât în scop diagnostic cât și terapeutic a sistemului gastrointestinal.
Există endoscopie superioară și inferioară. Endoscopia digestivă superioară este un procedeu de investigare ce permite medicului să exploreze interiorul esofagului, stomacului și a primei părți a intestinului subțire (duodenul) prin intermediul unui instrument subțire și flexibil, prevăzut cu un aparat optic, ce poartă numele de endoscop. Cu ajutorul endoscopiei medicul poate vedea ulcerațiile, inflamațiile, tumorile, infecțiile sau sângerările de la nivelul tractului digestiv superior. Endoscopia inferioară, în schimb,  vizualizează colonul gros și o mică porțiune din cel subțire.
Procedura este cam la fel, se folosește un tub subțire care are un cameră video și o sursă de lumină. Endoscopul este introdus prin cavitatea bucala si inaintează usor la nivelul gatului, pana ajunge la nivelul esofagului, stomacului și apoi a duodenului.

Mulți pacienți se temă de această procedură. Ce ar trebui să știe?
Da, pentru că nu sunt informați. Nu știu la ce să se aștepte, aud de la rude, vecini, dar nu merg să întrebe medicul. Procedura se poate face sub anestezie. Endoscopia superioară se face cu anestezie locală, dar și cu anestezie totală. Este decizia pacientului dacă să facă procedura cu sau fără anestezie. Unii se tem și de anestezie. La noi, în România, este exagerată această frică.

Există o anumită perioadă de pregătire pe care pacientul trebuie să o respecte?
Pentru endoscopia digestivă superioară este nevoie de o sistare a alimentației solide cu șase-șapte ore înainte și a celei lichide cu trei-patru ore, iar pentru colonoscopie este vorba de niște preparate pe bază de laxative osmotice care se beau cu o zi înainte și în ziua proceduri care practic curăță colonul.
Pacientul se trezește după anestezie, își revine într-un salon. Patru ore nu are voie să conducă mașina și totul decurge bine.

Contează mult aparatura, echipa. Dispuneți în clinica PHOENIX de aparatura de care aveți nevoie?

Categoric da. Avem aparate care ne ajută să lucrăm eficient și să le oferim pacienților servicii medicale de calitate. Important este ca pacientul să se adreseze medicului imediat ce simte că ceva nu este în regulă. Orice simptome  digestive are: balonare, sângerări, vărsături, trebuie să ridice un semn de întrebare și să determine pacientul să meargă să ceară sfatul specialistului.

Dr. Jieanu Claudiu, Medic Specialist Gastroenterolog, competență în Endoscopie și Ecografie Abdominală poate fi găsit în cadrul spitalului Phoenix din Craiova.