Simptomele care pot indica apariția diabetului de tip 2 la copii

0
1692

Autor Cristina Cârstea

În ultimii ani, numărul cazurilor de diabet de tip II înregistrate în rândul copiilor a crescut alarmant din cauza stilului de viată nesănatos şi a alimentației necorespunzatoare. Printre principalii factorii de risc se află obezitatea infantilă.

Diabetul este o boala cronică ce iși face apariția atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină, sau în momentul în care organismul nu poate utiliza în mod eficient insulina. Insulina este un hormon produs de pancreas care are proprietatea de a facilita asimilarea zahărului în organism, lipsa acesteia la nivelul celulelor conducând la creșterea nivelului de glucoză în sânge.

Menținerea pe perioade îndelungate a unui nivel crescut de glucoză în sânge conduce la degradarea unor funcții fundamentale ale organismului și la afectarea gravă a diferitelor tipuri de organe și țesuturi. Este important ca persoanele care suferă de diabet să urmărească valorile glicemiei cu ajutorul unui aparat numit glucometru.

Cele mai frecvente tipuri de diabet sunt de tip I şi II. Diabetul de tip I apare la copii și tineri atunci când organismul îşi atacă propriile celule responsabile cu secreția insulinei. Persoanele care dezvoltă acest tip de diabet necesită injecții zilnice cu insulină.

Diabetul de tip II este întâlnit la aproximativ 90% din totalul persoanelor diagnosticate cu diabet. Este caracterizat printr-o dereglare a celulelor ce secretă insulină. Unul dintre factorii de risc este reprezentat de greutatea corporală crescută, care poate conduce la o creștere a rezistenței la insulină și a nivelului de glucoză din sânge.

În ultimii ani, numărul cazurilor de diabet de tip II înregistrate în rândul copiilor a crescut alarmant. Unul dintre factorii principali ce determină apariția bolii este obezitatea. 

Primele simptome ale apariției diabetului la copii

În cazul diabetului zaharat de tip I, manifestările apar rapid, într-o perioadă de câreva săptămâni şi constau în:
– consum de lichide şi urinare frecventă- cauzate de excesul de zahăr din sânge. Cu cât nivelul glicemiei este mai ridicat cu atât copilul urinează mai des, ducând la deshidratare.
– foame excesivă
– pierdere în greutate- deşi mănâncă mai mult decât de obicei, copilul pierde în greutate
– oboseală
– iritabilitate
– vedere încețoşată
– miros fructat al respirației

Spre deosebire de copiii cu diabet de tip I, care sunt insulino-dependenti, copiii cu diabet de tip II se confruntă cu o altă problemă: pancreasul lor produce insulină în exces. Organsimul  dezvolta o rezistentă la acest hormon, acumulându-se glucide în sânge. Pancreasul secreta si mai multa insulina, iar raspunsul metabolic al organismului este de a ridica si mai mult rezistenta. Fara tratament si un stil de viat adecvat, la un moment dat zaharurile din sange ajung sa pun în pericol o serie de organe, crescând riscul de orbire, insuficiență renală şi boli de inimă.

Cauzele apariției diabetului de tip II în rândul copiilor şi adolescenților

Factorii de risc în cazul acestei boli grave sunt:
–  greutatea în exces – copiii cu o obezitate au un potential crescut de a face această boală

– istoric familial – dacă un copil are rude apropiate ce suferă de diabet zaharat este probabil să apară şi în cazul lui

– sexul – fetele fac mai des aceasta boală

– diagnosticul de rezistenta la insulina, pus anterior

– perioada de crestere – în perioada pubertatii, pancreasul secreta o cantitate mai mare de insulină

– mama a dezvoltat diabet in timpul sarcinii

Obezitatea- cel mai mare factor de risc

Cel mai mare factor de risc pentru diabetul de tip II la copii ramane din pacate obezitatea, cauzată de cele mai multe ori de sedentarism şi de o salimentație necorespunzătoare, iar numărul copiilor supraponderali este în crestere. Acest lucru dubleaza probabilitatea ca ei sa faca diabet. Peste 80% din copiii cu diabet de tip II sunt supraponderali.

Simptomele care pot indica apariția diabetului de tip II la copii

– foame sau sete in exces. Copilul poate spune ca ii e foame chiar si la putin timp dupa ce mananca.
– gura uscata
– poliurie (copilul urineaza mult)
– oboseala si respiratie dificila
– vedere neclara
– vindecarea lentă a ranilor sau taieturilor, infectii dese
– mâncarimi ale pielii
– amorteli sau furnicaturi in maini sau picioare