Donează sânge şi poți salva o viață!

0
1221

Autor Cristina Cârstea

Cetățeni ai Craiovei şi ai județului Dolj au putut salva o viață în doar 10 minute, în cadrul celor două campanii de donare de sânge organizate de RAADPFL Craiova şi Baroul Dolj, în parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova.

Având în vedere criza de sânge cu care se confruntă spitalele din județul Dolj, joi, la Centrul Multifuncțional din Craiova au donat sânge angajații regiei RAADPFL Craiova, ai Sălii Polivalente și ai Centrului Multifuncțional. Reprezentanții RAADPFL i-au încurajat pe cetățeni să li se alăture: „Așteptăm alături de noi și alți craioveni care au înțeles că fiecare picătură de sânge donată contează! Procedura de donare se va realiza prin amplasarea unui centru mobil la sediul Centrului Multifuncțional. Recoltarea de sânge va fi realizată de către personal specializat de la Centrul de Transfuzie Sanguină”

Tot în cadrul unei campanii de donare de sânge, începută în urmă cu doi ani şi aflată acum la cea de a doua ediție, avocații din județul Dolj şi nu numai, au putut dona sânge, miercuri, la sediul Baroului Dolj, salvând o viață în doar 10 minute.

Donarea de sânge ar trebui să devină o practică

„Baroul Dolj organizează pentru a doua oară această campanie de donare de sânge. Este un proiect pentru ajutorarea persoanelor aflate în nevoie, este un parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova, recoltarea realizându-se de personal specializat al acestei instituții. Este dorința avocaților doljeni, a avocaților craioveni, de a ajuta persoanele care au nevoie de sânge, fiind bine cunoscută această problemă acută din spitale. Acțiunea noastră, care se va desfășura în fiecatre an are menirea de a arăta disponibilitatea cariovenilor și a avocaților craioveni de a fi alături de pacienții care au diferite probleme medicale. Scopul este de a ajuta societatea și semenii noștri, de a ne simți utili. Cred că donarea de sânge ar trebui să devină o practică în anumite instituții și societăți comerciale, să fie acțiuni constante, anuale”, a precizat decanul Baroului Dolj, Lucian Săuleanu

Ne dorim să trezim conștiința oamenilor

„Intenționăm să repetăm această campanie în fiecare an de acum înainte. Din cauza agitației în care trăim suntem anesteziați sufletește și nu ne dăm seama că lângă noi se întâmplă lucruri grave. Sunt oameni care suferă, sistemul medical din România nu dispune de atât de mult sânge cât ar trebui, iar majoritatea oamenilor conștientizează aceste nevoi atunci când se lovesc de un eveniment nefericit în familie sau când are loc o tragedie de amploare”, afirmă Dragoş Nicu, prodecanul Baroului Dolj

Acesta a mai adăugat că unul dintre motivele pentru care oamenii nu donează este lipsa de informare şi de conştientizare a nevoii de sânge cu care se confruntă spitalele.

„Oamenii nu au reprezentarea nevoii reale de sânge, din fiecare zi, din orice unitate sanitară. Oameni cred că există rezerve suficiente și nu este adevărat pentru că încă nu a fost descoperit un înlocuitor al sângelui și acolo unde este necesară o transfuzie nu poți să pui decât sânge.”

Cetățenii Craiovei sunt încurajați să doneze sânge având în vedere numeroasele beneficii pe care donarea le aduce. Printre acestea se află:
–  salvezi o viață în 10 minute;
– consultație gratuită înaintea donarii;
– 7 tichete de masa;
– analize gratuite la fiecare donare de sânge;
– analize gratuite extinse pentru donator și membrii familiei la trei donări succesive pe durata unui an;
– 50% reducere la abonamentul de transport în comun, timp de o lună de zile;
– persoanele care donează sânge regulat prezintă un risc mai scăzut de infarct și accident vascular cerebral;
– stimulează organismul să producă celule sanguine noi.