Sfaturile unui campion mondial! Importanța sportului pentru dezvoltarea copiilor

0
2230

În România, un copil din doi are probleme cu greutatea corporală. În meniul zilnic al copiilor se găsesc de multe ori alimentele interzise: fast-food, ciocolată. Însă, nu decât alimentația face ca obezitatea să fie o mare problema de sănătate la copii. Sedentarismul are şi el un rol deloc de neglijat. Obiceiurile alimentare şi cele de mişcare se învaţă în primii ani de viaţă. Medicii spun că obezitatea infantilă a ajuns la nivele alarmante în România.

Aproape 40% dintre copii sunt supraponderali.

Sportul oferă copilului foarte multe avantaje, atât în ceea ce privește dezvoltarea fizică, cât nivelul socializarii. Practicarea sportului de la vârste mici întărește imunitatea, previne obezitatea, ajută la dezvoltarea corectă musculaturii, întărește sistemul osos.

Am mers în sala de sport alături de Oliwer Dobre, practicant de Karate Tradiţional.

 

Oliwer este multiplu campion mondial, multiplu campion european şi național, în decursul a 21 de ani a câştigat 3 medalii la Tineret şi 103 la Seniori, unde a reuşit să urce prima treaptă a podiumului de mai multe ori la Campionatele naţionale, europene şi mondiale. L-am găsit într-o vineri seara alături de copiii pe care îi antrenează și îi învață cât de important este sportul pentru o viață sănătoasă.

Campionul mondial este de părere că sportul practicat în mod organizat ajută copiii să crească din punct de vedere fizic, dar să se dezvolte și emoțional.

„Sportul ar trebui să fie una dintre cele mai importante părți ale vieții noastre. Sportul ne poate ajuta să prevenim multe dintre afecțiuni, dar totodată ne poate fi un aliat de nădeje și în momentul în care aflăm că suferim de o afecțiune”, spune Oliwer Dobre.

Mulți părinți vor să își înscrie copiii la un club sportiv de la cele mai fragede vârste. Campionul Oliwer Dobre recomandă ca înainte de a lua această decizie să vă gândiți dacă micuțul este pregatit din punct de vedere fizic și psihic.

„Înscrierea timpurie la un sport poate aduce neplăceri care se vor transforma ulterior în respingerea ideii de a face sport. Recomand ca un copil să înceapă să facă sport fizic la 18 ani. Însă, copiii pot face sport de la trei ani pentru a dezvolta părțile motrice, mobilitatea. Nu este bine să pui  încărcătură fizică pe copil până la 18. De ce? Pentru că sportul care presupune efort fizic mare, practicat de mic, distruge partea de încheieturi și ligamente. Eu promovez artele marțiale pentru că nu solicită foarte mult partea fizică, iar copiii pot practica acest sport de mici”, ne învață sportivul.

Dacă vă doriți ca micuțul să se dezvolte armonios este important să îl învățați să combine sportul cu o alimentație sănătoasă. Specialiştii recomandă să includeţi pe lista de alimente destinate celor mici fructe, legume şi iaurt. Acestea le asigură o bună parte din proteinele, fibrele şi calciul de care au nevoie.

 

„Eu promovez sportul și dieta. Este foarte important ca un copil care are probleme de greutatea să combine cele două metode. Ei trebuie să fie ajutat să înțeleagă importanța sportului și a stilului de viață sănătos. artele marțiale pot fi văzute ca un mod de viață. te învață să fii activ, să reacționezi la timp în orice situație. Încurajez copiii să facă orice sport, și părinții trebuie să îi susțină”, explică Oliwer Dobre.