Şcolile postliceale sanitare au dat startul examenelor de absolvire. Ce surprize le pregăteşte Guvernul absolvenților?

0
2586

Autor: Cristina CÂRSTEA

Emoții mari pentru elevii şcolilor postliceale sanitare din județul Dolj. Ei au susținut astăzi prima probă a examenului de absolvire din acest an. Aceasta constă într-o probă practică pentru care elevii s-au pregătit din greu în timpul celor 3 ani de studiu şi la care vor trebui să obțină cel puțin nota 6 pentru a putea susține şi cea de-a doua probă, a examenului scris, fiecare dinre acestea fiind eliminatorie.

Examenul prezintă în total 3 probe, proba practică, examenul scris şi prezentarea lucrării de licență şi se desfăşoară doar în cadrul şcolilor postliceale sanitare acreditate în perioada 13-22 august. În prezent, în județul Dolj, mai bine de jumătate dintre şcoli sunt acreditate. Una dintre acestea este Şcoala Teologică Sanitară „Sf. Iosif”, prima şcoală de acest fel înființată în județul nostru.

Astăzi, înainte de începerea examenului, directorul instituției, Monica Wojcicki, a afirmat că „Aproape 70 de absolvenți vor susține examenul aici, iar 45 dintre ei sunt elevi ai şcolii noastre” Directorul se mândreşte cu generațiile anterioare şi crede în reuşita eleviilor de anul acesta, afirmând că are o generație foarte bună şi că „Până în prezent avem un procent de promovare de 100%” , iar media de absolvire este în jurul notei 9.

Elevii Şcolii Postlicele Sanitare „Sf. Iosif”    Promoția cu numărul 25

Elevii au încredere în ei datorită cunoştințelor pe care le-au dobândit în timpul şcolii şi a profesorilor care s-au ocupat de pregătirea lor.

Sala în care se va desfăşura proba practică

În câteva minute urmează să intru, însă mă simt pregătit. Noțiunile învățate în cei trei ani de zile mă vor ajuta acum. Nu am emoții. Sunt optimist şi cred că totul va decurge bine”, ne-a mărturisit unul dintre cei mai buni elevi, înainte de a susține proba practică.
Încrezători, ei aşteaptă acum cu nerăbdarea finalizarea examenelor şi afişarea rezultatelor finale din data de 23 august. În urma absolvirii elevii vor obține un certificat de competențe profesionale care este recunoscut de către Ministerul Educației. Acesta este eliberat doar către şcolile postliceale sanitare acreditate şi atestă pregătirea lor ca asistenți medicali generalişti.

La „Sf. Iosif” au lucrat în ultimii ani şi absolvenți ai şcolii. În prezent mai este doar un singur absolvent care este profesor, însă directorul afirmă că „Încercăm să păstrăm la catedră dintre absolvenții noştrii. Acum urmează să aducem patru profesori noi: doi medici tineri stagiari şi două asistente.” Pentru cei care doresc să se înscrie la cursuri, mai sunt locuri libere, până acum ocupându-se 70% din totalul acestora.

Guvernul le aduce veşti bune absolvenților  şcolilor postliceale sanitare. „Zilele trecute s-a emis un ordin privind aprobarea metodologiei pentru recunoaşterea parțială a studiilor absolvenților şcolilor  sanitare postliceale cu diplomă de bacalaureat în vederea continuării studiilor în învățământul superior medical la programele de studiu universitare cu licența Asistență Medicală Generală. Absolvenții noştri au acum posibilitatea să se înscrie pentru continuarea studiilor la nivel superior la Facultatea de Medicină. Se va intra tot pe bază de concurs însă se recunosc anumite stagii şi materii şi se susțin examene de diferență.” ne informează director Monica Wojcicki. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial pe 18 iulie 2018 şi nu poate decât să-i bucure pe asistenții medicali care au absolvit o şcoală postliceală.