În schimbul „atențiilor”, pacienții unor secții ale SCJU, sunt „tratați” cu mizerie, gândaci şi nepăsare!

0
917

Autor Cristina Cârstea

Pornind de la cazul unui părinte care a făcut publice pe site-urile de socializare, problemele de pe secția de pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, conducerea spitalului a luat atitudine, iar peste noapte s-a făcut curățenie. Este nevoie să fie publicate fotografii în presă şi pe site-urile de socilaizare cu mizeria din saloane, pentru a se face curățenie? Conducerea spitalului spune că nu comentează pozele apărute, susținând că nu există dovezi clare care să ateste că acestea sunt făcute în interiorul spitalului şi aşteaptă sesizări scrise, în timp ce gongile se plimbă nestingherite, iar mizeria este la ea acasă.

Pe lângă faptul că se plâng de mizeria din spital, de pe secțiile care încă nu s-au renovat, pacienții sunt nemulțumiți şi din cauza faptului că, deşi salariile medicilor, asistentelor şi personalului auxiliar au fost mărite, în continuare se practică „atenția” către aceştia. Mai mult decât atât, deşi conducerea spitalului spune că sunt alocați bani pentru medicamente, farmaciile sunt pline de pacienți şi aparținătorii lor, care cumpără inclusiv seringi.

Contactat telefonic, managerul spitalului, Eugen Georgescu, a declarat că în acest moment se realizează o anchetă împreună cu specialişti de la Direcția de Sănătate Publică.

„Încă din aceasta dimineață s-a pornit o analiză, deşi nu a foat primită oficial nici un fel de sesizare, doar pe baza aspectelor menționate pe facebook şi în ziare. În momentul de față situația se analizează împreună cu cei de la Direcția de Sănătate Publică. Nu am primit nici un fel de sesizare, doar au apărut nişte poze pe site-urile de socializare. Nimeni nu a venit cu o cerere sau la mine personal să mi spună că acolo sunt probleme sau că sunt nemulțumiți. Nu putem să luăm orice poză şi să spunem că este făcută în spital. Nu există nici un element de identificare în acea poză pentru a putea spune că este a spitalului. O să analizăm partea cu insectele şi o să revenim cu mai multe informații atunci când se va finaliza această anchetă.”

Referitor la seringile şi pansamentele pe care pacienții trebuie să şi le cumpere, pe motiv că nu mai sunt în spital, managerul a declarat că va verifica dacă acest lucru este adevărat.
„Am să verific acest aspect pentru că în fiecare zi se fac contracte şi se primesc.”

Mirosul este insuportabil: „Zici că este morga acolo, pe hol”

În curtea spitalului, un bărbat care tocmai se întorsese de la farmacie, cu o pungă plină de pansamente, ne-a spus doar câteva dintre problemele cu care se confruntă acesta, dar şi ceilalți pacienți internați în spital, afirmând că mirosul este uneori insuportabil, iar teama că poate contacta bacterii continuă să persiste, la fel ca mizeria din spital.

Trebuie să se facă mai multe schimbări la spitalul ăsta. Trebuie schimbate sertarele acelea mizerabile. Nu avem unde să ne punem hainele. Mirosul este insuportabil. Vara, mai ales sus, la etajul 9, unde este pediatria toracică, miroase a mort. Zici că este morga acolo, pe hol. Dacă stăm să enumerăm problemele nu le mai terminăm. Sunt foarte multe. Mizeria este în general principala problemă. Vii cu o boală şi pleci cu zece. Acum s-a întâmplat să avem probleme cu un accident şi am venit aici. Doar ce am cumpărat nişte pansamente. Ne spun „Nu avem, trebuie să cumpărați!” Sau şi asistente care aşteaptă o „atenție”. Dacă le dai îți vorbesc frumos, dacă nu, nici nu te bagă în seamă. Aşternuturile se schimbă în funcție de cât de bine te pui cu asistenta. Poate să ți-l schimbe şi de două ori pe zi dar dacă nu te înțelegi cu ea să-i dai o mică „atenție” ai mult de aşteptat.”

Pacienții fac cozi la farmacii să-şi cumpere seringi, pansamente şi medicamente

Un părinte, împreună cu copilul său, revoltat că trebuie să cumpere totul, inclusiv seringile, nu înțelege de ce, deşi salariile cadrelor medicale au crescut, aceştia încă aşteaptă să primească  mici „atenții”.

„E frumos că ne cer bani, că ne cer să venim cu seringile noastre de acasă? Sunt bugetari. Au salariile foarte mari. Eu acum mă duc cu lista la farmacie să îmi cumpăr ce am nevoie. Nu au nimic. Te pun să-ți cumperi tu totul. Nu ştiu să spună decât că n-au. O să-mi iau rețeta de la farmacie să-l țin acasă, că aici vine cu o boală şi pleacă cu mai multe.”

Sunt şi secții care sunt însă modernizate şi dezinfectate, însă gândacii nu dispar.

„Eu cobor de la chirurgie. E curățenie, au dezinfectat, dar nu scăpăm de gândacii ăştia, tot mai apare câte unul. Nu ştiu de ce apar, că noi nu lăsăm mâncare în camere care să se strice”, declară o bătrână care tocmai se externase din spital