Salarii de sute de milioane în sănătate

0
879
sursa foto: anticoruptie.md
sursa foto: anticoruptie.md

Salariile medicilor și asistentelor au crescut. Pe flururaș stau sume de zeci și sute de milioane. Creșterea salariilor este o măsură luată pentru a reduce exodul cadrelor medicale, dar și pentru a reduce, dacă nu, elimina corupția și practica „plicului” din sistem.

La Spitalul Județean de Urgență Craiova medicii se bucură de salarii dublate. Sunt medici care primesc și peste 19.000 de lei salariu net. Este cazul șefului de la Secția de Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova, așa cum arată lista veniturilor nete obținute în luna martie 2018. Un medic primar din cadrul aceleiași secții are un salariu net de 19.454 lei, iar un asistent 5.736 lei. În secția de Nou Născuți un medic primare are salariu net de 19.121 lei, iar un medic primar chirurg ajunge și la 12.117 lei pe lună. Și asistenții medicali se bucură de salarii mai mari. Un asistent din secția de Oftalmologie primește un salariu net de 4.711 lei. 

La aceste salarii se adaugă și veniturile din gărzi care variază de la o lună la alta în funcție de numărul de gărzi efectuare. În medie, pentru o gardă efectuată în timpul săptămânii un medic primește în jur de 500 de lei, iar pentru o gardă în weekend primește cam 1.000 de lei.

Medicii de la Spitalul Județean Slatina se bucură începând din luna martie de salarii mai mari. În secția de Chirurgie salariul net, cu sporuri, pentru un medic specialist este de 9.200 de lei și de 12.000 lei pentru un medic primar.

„În UPU un medic specialist primește 11.300 lei, iar un medic primar 14.500 lei. În medie un asistent din Urgență are un salariu de 5.500 lei”, declară Cătălin Rotea, managerul spitalului din Slatina.
La aceste salarii se adaugă și veniturile din gărzi care variază de la o lună la alta în funcție de numărul de gărzi efectuare. În medie, pentru o gardă efectuată în timpul săptămânii un medic primește în jur de 500 de lei, iar pentru o gardă în weekend primește cam 1.000 de lei. Și în spitalele mai mici din Oltenia medicii pleacă cu mai mulți bani acasă”.

Legea salarizării nu a mulțumit însă pe toată lumea, asta pentru că salariile nu au crescut și pentru infirmiere și restul personalului medical.

Ion Cotojman, președintele federației Hipocrat spune că în sistem rămân în continuare inechități.

„Plata orelor de 100% din weekwend și din sărbătorile legale și sporul de gardă nu mai este calculat la procentul de 30%. Cei cătora le-au scăzut salariile din cauza micșorării sporurilor în luna martie rămân în continuare cu niște diminuări, iar din mai li se promite că se vor da niște compensații ca să ajungă la același venit ca în februarie. Dar sunt doar promisiuni pe un acord care nu mulțumește tot personalul. La Spitalul de Boli infecțioase un asistent aveam cât un medic de la Spitalul Județean 9.000 de lei. Obligatoriu ar trebui să dispară șpaga, susține Ion Cotojman. 

 

Și la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova medicii și asistentele se bucură de salarii mai mari. Un medic șef de secție care lucrează aici are un salariu net de 16.054 lei. Pe de altă parte, un medic specialist primește 14. 865, iar un asistent medical 5. 592 lei.