România, locul trei în Europa la obezitatea infantilă

0
1574

Nouă din zece copii din România suferă de boli de nutriţie, iar mai mult de 40% dintre aceștia sunt supraponderali. Îngrijorător este că România ocupă locul trei în Europa la obezitatea infantilă, după cum arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS). 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentație dezechilibrată.

La prânz trebuie să le dăm copiilor mâncare gătită și desert pe bază de fructe

Grăsimile și fibrele sunt esențiale pentru funcționarea normală a organismului. Spre exemplu, grăsimile ajută la maturarea sistemului nervos. Este bine să folosim ulei de măsline și unt. Pe de altă parte, fibrele ajută tranzitul. Cantitatea de alimente de care copiii au nevoie pentru a-și satisface necesarul energetic diferă în funcție de vârstă, greutate, sex și activitatea fizică a fiecăruia.

„Cele mai multe greșeli apar din cauză că nu se respectă orele de masă, spun medicii. Nu se respectă micul dejun la care trebuie să avem o gustare, omletă, iaurt cu biscuiți. La prânz trebuie să le dăm copiilor mâncare gătită și desert pe bază de fructe sau plăcintă. Iar a treia masă trebuie să fie cina. Între acestea este bine să nu le dăm nimic. Eventual se mai pot mânca fructe“, atrage atența dr. Doina Cherata, medic de familie cu specializare în pediatrie.

obezitatea este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică

Din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase, mulți copii ajung în cabinetele medicale din cauza problemelor de greutate și a dereglărilor hormonale pe care le au la vârste tot mai fragede. Medicii spun că obezitatea infantilă a ajuns la nivele alarmante în România. Grav este că din cauza obezității mulți ajung să aibă și alte boli asociate, cel mai adesea diabet.

„Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, obezitatea este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică ale secolului 21. Prevalenţa sa s-a triplat în multe ţări din Europa încă din anii 1980. Mai multe rapoarte au arătat că, în cazul în care obezitatea şi supragreutatea continuă să crească într-un astfel de ritm alarmant, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetăţenii europeni până în anul 2030. În unele ţări, procentul ar putea ajunge la 90%. Cauzele importante de îmbolnăviri pentru care DALY la 100000 locuitori sunt mai mari în România decât în ţările din vestul Europei sunt cele asupra cărora excesul de greutate are un impact negativ dovedit şi anume boala cardiacă ischemică, accidentul vascular cerebral, boala hipertensivă cardiacă”, spune medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Dolj.

Ce conține o farfurie sănătoasă

O farfurie sănătoasă, în linii mari, trebuie să cuprindă jumătate legume cât mai variate și colorate, un sfert din farfurie să cuprindă carne făcută la grătar sau fiartă și în nici un caz carne prăjită în ulei sau în grăsime. În restul farfuriei este bine să avem un aliment care conține o cantitate mai mare de amidon care să ne dea energie pe o perioadă mai lungă de timp, precum cartoful și orezul.