Rețeta electronică, informații utile!

0
1040

Reţeta electronică este obligatorie în momentul în care trebuie să vă ridicați din farmacie medicamentele de care aveţi nevoie, majoritatea medicamentelor neputând fi eliberate fără acest formular.

Rețeta electronică a fost pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2013 și constă într-un formular implementat în sistemul de sănătate prin care sunt prescrise medicamentele pacienților. Introdusă pentru eficientizarea sistemului medical, rețeta electronică este completată direct în calculator de către medic. După ce rețeta este prescrisă de către medic, datele sunt transmise on-line direct către farmacii, iar orice farmacie care intră în sistem poate vedea reţeta şi elibera

Rețeta nu trebuie îndoită în zona codului de bare

Rețeta on-line este completată de medic cu ajutorul unei aplicații informatice conectate la Sistemul Informatic pentru Prescripția Electronică (SIUI) al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Prescripția este validată și înregistrată în forma electronică în sistem înainte să fie tipărită. Pacientul trebuie să știe că fișa nu trebuie îndoită în zona codului de bare pentru că altfel nu poate fi citită de farmacist.

Farmaciile nu au voie să elibereze medicamente compensate atunci când sunt off-line

În cazul în care pacientul ajunge într-o farmacie care nu are în acel moment acces la sistemul on-line, trebuie să meargă la o altă farmacie, care are legătură cu sistemul CNAS, și asta pentru că farmaciile nu au voie să elibereze medicamente compensate atunci când sunt off-line. Farmacistul are la dispoziţie 20 minute să elibereze reţeta, după care este retrasă automat în sistem pentru a permite pacientului să-şi ridice medicaţia din altă farmacie. Această perioadă se poate micşora dacă farmacia confirmă în sistem eliberarea, chiar şi parţială (fracţionată) a reţetei înainte de intervalul limită de 20 minute. Dacă, totuşi, în 20 minute nu a reuşit să-i elibereze medicaţia şi pacientul încă mai doreşte să-şi ridice reţeta din acea farmacie, farmacistul poate să rescaneze codul de bare 2D.