Rețeta doamnei Mioara – Mucenici delicioși

0
559

Sărbătoarea celor 40 de Mucenici se suprapune peste începerea anului agricol tradițional. Sărbătoarea a devenit tradițională pentru România și Republica Moldova, căpătând denumirea de Mucenicii sau Măcinicii.

Doamna Mioara Mîrșan ne învață o rețetă deliciosă de preparare a mucenicilor. Ca și în cazul cozonacilor, este important ca ingredientele să fie la temperatura camerei.

Recomandare: pentru obținearea unui aluat pufos, cerneți faina.

Nu strică să faceți asta de două ori!

Doamna Mioara Mîrșan alături de Alina Trană la emisiunea Cafeau de sâmbătă dimineața
Doamna Mioara Mîrșan alături de Alina Trană la emisiunea Cafeau de sâmbătă dimineața

Ingrediente aluat:

  • o jumătate de kilogram de făină
  • 150 de ml de lapte
  • 3 gălbenușuri de ouă
  • 150 de grame de zahăr
  • 50 de grame de drojdie

Dizolvam drojdia și puțin zahar în 2-3 linguri de lapte cald. Acoperim cu câteva linguri de făină cernută și lăsăm, undeva la caldură, maiaua să crească (aprox 15 min).

Doamna Mioara spune că este bine ca laptele să fie doar călduț și nu fierbinte. Acesta se amestecă cu zahar, coaja de lămâie.

„Mucenicii tradiționali se fac din aluat de pâine, împletiți sub formă de opt. Se coc și se prăjesc, dacă este timp, în formă de gogoașe. Se dau apoi cu miere și nucă. Mie imi place să fac un aluat mai sofisticat, un aluat de cozonac cu arome”, spune Mioara Mîrșan.

Punem mucenicii tăiaţi pe hârtie (sau într-o tavă), răsfiraţi. Apoi punem pe foc o oala cu 2-3 litri de apă, cu sare și zahăr – după gust. Când apa începe sa fiarbă, micșorăm focul și punem mucenicii cu grijă. Adaugăm răzătura de citrice, esenţele și zahărul vanilat si lasăm la fiert în jur de 20-25 de minute.

Mucenicii se servesc reci sau calzi (după preferințe, desigur), cu nucă si scorţisoară presărate deasupra.