Rata mortalității infantile în județele care alcătuiesc regiunea Sud-Vest Oltenia depășește sensibil media țării de 5,2‰

0
1767

Dolj – 7,2 ‰, Mehedinți – 6,3 ‰, Gorj – 6,4 ‰, Olt – 6,3‰

Printre cauzele acestei statistici negative se numără accesul precar la servicii medicale al gravidelor, precum și la educație: județul Dolj se află pe locul trei în topul județelor cu cele mai multe nașteri în rândul adolescentelor – 682, după Mureș (837) și Brașov (777), potrivit datelor INS pentru 2021. Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, în parteneriat cu Organizația Salvați Copiii România, a derulat un program complex de combatere a mortalității infantile: timp de 33 de luni, 3.380 de gravide din regiunea Sud-Vest Oltenia au beneficiat de servicii medicale de îngrijire prenatală, servicii de informare, educare și conștientizare, orientate către prevenție, depistare precoce (screening prenatal), diagnostic și tratament precoce prenatal prin înființarea și funcționarea unui centru de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic, tratament și monitorizare pentru principalele patologii asociate sarcinii în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova.

Centrul de screening din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova a fost dotat cu aparatură modernă, la standarde internaționale în cadrul proiectului “NATALCARE – Program complex de informare, conștientizare și îngrijire a gravidei și copilului” și beneficiază unul dintre cele mai performante ecografe din Europa. Cu ajutorul acestuia, medicii din cadrul SCJUC au putut oferi informații vitale gravidelor pe parcursul sarcinii. 3.380 de gravide din județele din Sud-Vest Oltenia au beneficiat de analize, ecografii și consultații gratuite, precum și consiliere pe parcursul sarcinii cu ajutorul asistenților sociali Salvați Copiii.

„Sănătatea mamei și a nou-născutului depinde de accesul la informații și servicii medicale, în timpul sarcinii. Vârsta fragedă a mamei, lipsa controalelor medicale în timpul sarcinii sunt factori de risc pentru viața copilului. Îngrijirea prenatală a gravidelor, diagnosticul precoce și instituirea unui tratament sunt instrumentele prin care poate fi asigurată atât sănătatea mamei, cât și cea a copilului”, a declarat Prof.Univ. Dr. Ștefania Tudorache, Managerul Proiectului „NATALCARE-Program complex de informare, conștientizare și îngrijire a gravidei și copilului”.

Jumătate dintre gravidele minore din mediile rurale defavorizate din România nu au fost în timpul sarcinii la niciun control ginecologic și nu au făcut ecografiile recomandate, arată datele anchetelor sociologice derulate de Organizația Salvați Copiii România în rândul beneficiarelor din zone defavorizate. În mediul rural, rata mortalității infantile este mult peste cea din mediul urban – 6,5 față de 4,2 la mia de copii născuți vii (INS 2021) – cauzele majore fiind accesul îngreunat la servicii medicale și slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat: „Disparitățile sociale ale României creează situații dramatice, în care nou-născuții vin pe lume cu un grad sever de prematuritate, pentru că gravidele nu au avut acces la educație medicală și la servicii medicale, în timpul sarcinii. De aceea noi lucrăm în comunități, unde derulăm programe care să se adreseze atât vulnerabilităților sociale, cât și accesului la controale medicale în timpul sarcinii. Proiectul derulat împreună cu Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova reprezintă un model de bună practică în combaterea mortalității infantile și sprijinirea sănătății gravidelor”.

Distribuția unităților medicale și a medicilor în România este inegală între zonele rurale și cele urbane, iar numărul de medici de familie scade constant în rural. Doar 47% din localități au suficienți medici de familie și 328 de comune nu au medic de familie.