Puterea de a învinge – Mame eroine! 8 Martie pe patul de spital

0
4234

E 8 Martie. Soarele a răsărit în sfârșit după multe zile mohorate. Peste tot e forfotă. Saloanele de coafură sunt pline de femei care își doresc ca astăzi să fie cele mai frumose. În birourile somptuoase din instituții doamnele primesc flori. Iar în restaurante nu mai ai loc să arunci un ac.

Și pentru Maria e 8 Martie. Sau cel puțin ar trebui să fie. S-a trezit așa cum o face de 12 zile, în același pat rece de spital. Îl are lângă ea pe băiețelul ei care luptă cu toate armele să învingă o boală cruntă – cancerul.

În spitalele din România bat mii de suflete de copii bolnavi de cancer. Pentru ei, viața este ca atunci când te plimbi pe un fir suspendat în aer, încercând să nu cazi. Secția de Oncopediatrie a Spitalului Județean de Urgență Craiova ascunde multe astfel de povești. Cele zece paturi în care sunt îngrijiți micuții care suferă de cancer sunt mereu ocupate.

Pentru mamele de aici 8 Martie înseamnă încă o zi de luptă și rugăciune. Ochii lor sunt un amestec de lacrimi și speranță. Ele sunt femeile și mamele eroine.  

În fiecare pat de la Oncopediatrie găsești un copil și o mamă care ascund o poveste de viața ce poate fi lecție pentru noi toți. Mamele luptă cu toate armele să îți țină copiii în viață. Sunt eroine care plâng în fiecare noapte, dar care dimineața au puterea să o ia de la capăt, iar și iar. Viața lor înseamnă săptămâni întregi de spitalizare, citostatice, suferinţă. Numai speranța că micuții lor se vor face bine le dă putere să nu renunțe la bătălie.

               

              În România, aproape 500 de copii se îmbolnăvesc de cancer în fiecare an 

Uneori, viața nu este numai despre răsărituri frumoase și clipe fericite. Destinul poate să-și bage colții adânc și să lase urme pe care unii le văd, dar nu le înțeleg. Așa se întâmplă și cu copiii bolnavi, pentru care copilăria este mai degrabă o luptă aspră, nu doar o joacă.

Numărul copiilor bolnavi de cancer a crescut alarmant în ultimii ani, iar medicii avertizează că această maladie este tot mai agresivă şi loveşte la vârste din ce în ce mai fragede. Oncologii vorbesc despre tot mai multe cancere depistate la bebeluși de doar o lună sau două de viață, iar una dintre principalele cauze este producția industrializată. În România, aproape 500 de copii se îmbolnăvesc de cancer în fiecare an. Datorită tehnologiilor medicale moderne care există în centrele specializate din ţara noastră, 90% dintre ei s-ar putea vindeca. Cu toate acestea, numai jumătate reuşesc să supravieţuiască maladiei. Şansele celorlalţi sunt irosite pentru că ajung târziu în aceste centre, atunci când boala este prea avansată şi nu se mai poate face nimic.

                           „Luptăm! Nu o să renunțăm niciodată”

În Compartimentul de Oncopediatrie de la Spitalul Județean Craiova ajung cazurile cele mai grave din Oltenia. Aici este singurul loc un micuții din zonă se pot trata. Sunt copii cu anemii extrem de severe, cu boli grave de sânge, cu boli extrem de rare, cu cancer.

Când Maria a aflat diagnosticul de care suferă copilul ei a simțit că îi fuge pământul de sub picioare. În urmă cu cinci luni a început alături de micuțul ei care are numai patru ani, o luptă contra cronometru.

„Luptăm. Nu o să renunțăm niciodată. Eu cred că o să vină ziua în care o să plec de aici și copilul meu o să fie sănătos. Când numai pot plâng. Dar el este mai puternic decât mine de multe ori. El îmi dă putere să merg mai departe”, povesteșta Maria, cu ochii în lacrimi în timp ce își mângâie copilul pe creștet.

Medicul care face tot posibilul ca micuțul să se facă bine, e optimist. Băiețelul a răspuns bine la citostatice. Există speranță.

            Ziarul Sănătatea, alături de mamele și copiii internați la Oncopediatrie

 

Un strop de sperață a vrut să aducă și echipa Ziarul Sănătatea în sufletul măcinat al mamelor care și-au petrecut ziua de 8 Martie în spital. Copiii s-au bucurat măcar pentru o clipă de jucăriile primite de la volunari. Iar în saloane a pătruns Primăvara.

Ziarul Sănătatea lansează cu această ocazie campania: „Puterea de a învinge- Mame eroine”. Într-o serie de articole vă prezentăm poveștie femeilor care luptă până în pânzele albe pentru copiii lor. Povești despre curaj, voință, îndârjire, modestie, credință. Lecții de viață din care cu toții avem ce să învățăm.