Proprietățile benefice ale mierii asupra sănătății organismului

0
1741

Autor Cristina Cârstea

Mierea de albine este un produs natural folosit încă din cele mai vechi timpuri datorită gustului şi proprietăților sale. Există mai multe sortimente de miere ce diferă prin culoare, gust, textură şi proprietăți în funcție de tipul florilor din care provine nectarul cules de către albine. Mierea conține numeroşi antioxidanți- substanțe care apără organismul de efectele dăunatoare ale radicalilor liberi care se acumuleaza în organism şi care pot cauza diferite boli. Mierea grăbeşte procesul de vindecare al plăgilor şi reprezintă o sursă de minerale şi energie-datorată carbohidarților din componența sa. Aceasta ajută la asimilarea calciului în organism, are efect antibacterian atât în diverse probleme interne cât şi externe ale organismului şi poate stimula sistemul imunitar.

Gavrilă Samoilă este din Constanța şi este apicultor de când se ştie. Acesta cunoaşte proprietățile tuturor tipurilor de miere pe care le oferă clienților săi. Pe Gavrilă Samoilă l-am cunoscut la cea de-a VI-a ediție a Târgului Apicol Craiova şi ne-a vorbit despre importanța consumului de miere şi beneficiile pe care aceasta le are asupra organismului.

„Am preluat această meserie din familie, de la părinții mei, care au fost apicultori. Am fost pasionat încă de mic copil, iar acum dețin 220 de stupi. Le recomand tuturor să consume miere deoarece este un produs natural, care aduce numeroase beneficii asupra sănătății datorită proprietăților sale. Mierea de rapiță este recomandată persoanelor care suferă de diabet. Aceasta nu ridică valoarea colesterolului şi a glicemiei din sânge şi poate fi folosită ca îndulcitor pentru cafea și ceai deoarece aceasta nu își schimbă gustul. Este recomandată de asemenea şi persoanelor vârstnice fiind foarte bună pentru întărirea sistemului osos. Mierea de brad este foarte bogată în vitamina C, iar mierea de tei este foarte aromată şi are efect liniștitor. Mierea cu coriandru și cimbrișor este foarte bună pentru durerile în gât, fiind recomandată în răceală, tuse, bronșită şi probleme ale căilor respirtorii. Mierea de coriandru şi cimbrişor poate regenera ficatul, ambele fiind plante medicinale. Mierea de păducel este foarte bună pentru inimă şi scade nivelul colesterolului din sânge”, spune apicultorul

„Căpăceala de albine este foarte eficientă împotriva sinuzitei, întăreşte dantura şi ajută la eliberarea căilor respiratorii. Căpăceala este un fagure mai subțire cu care albina căpăceşte rama după ce a pus miere pe aceasta. Avem miere de albine cu polen, propolis, lăptişor de matcă, cu ghimbir, cu nucă, cu cătină. Polenul este foarte bogat în vitamine. Avem polen atât crud cât şi uscat. Fructul de cătină este foarte bogat în vitamine, în special în vitamina C, contribuind astfel la creșterea imunității. Acționează ca un antibiotic, fiind eficient în prevenirea şi combaterea răcelii. Având în vedere proprietățile sale, am ales să pun fructele de cătină în mierea de albine. Cătină se poate consuma şi zdrobită, câte trei lingurițe, cu 20 de minute îninte de masă. Aceasta nu se consumă seara având efect energizant”, ne informează Gavrilă Samoilă