“Principalul simptom pentru care pacientul se prezintă la medicul reumatolog este durerea articulară”, declară dr. reumatolog Carmen Dumitru – Centrul de Reumatologie

0
3212

Ziarul Sănătatea: Care este cel mai frecvent simptom pentru care pacientul se prezintă la medicul reumatolog?

Dr. Carmen Dumitru – medic reumatolog Centrul de Reumatologie Craiova: „Principalul simptom pentru care pacientul se prezintă la medicul reumatolog este durerea articulară. În Reumatologie, la fel ca în oricare altă specialitate este importantă discuția cu pacientul. Încă din anamneză, medicul se poate orienta catre o suferință degenerativă sau una inflamatorie, deoarece există o particularitate a durerii. Astfel avem o clasificare a durerii în funcție de modul în care aceasta apare sau modul în care se ameliorează. Durerea din suferințele degenerative este accentuată în urma efortului fizic și ameliorată în repaus, în timp ce durerea din suferințele inflamatorii este accentuată în timpul repausului și ameliorată după mișcare.”

Ziarul Sănătatea: Care este cea mai frecventă suferință reumatologică?

Dr. Carmen Dumitru – medic reumatolog Centrul de Reumatologie Craiova: „Boala artrozică este cu siguranță cea mai frecventă suferință reumatologică. Aceasta apare ca urmare a degradării cartilajului articular. Articulația este formată din 2 sau mai multe oase, între acestea fiind cartilajul articular. Printre factorii de risc care determină degradarea cartilajului articular, cel mai important este înaintarea în vârstă, riscul dezvoltării artrozei crescând substanțial după vârsta de 45 ani. De asemenea un alt factor de risc important este obezitatea, articulațiile portante fiind în acest caz cel mai afectate.”

Ziarul Sănătatea: Care este grupa de vârstă la care întâlnim bolile reumatologice?

Dr. Carmen Dumitru – medic reumatolog Centrul de Reumatologie Craiova: „Afecțiunile reumatice pot fi întâlnite atât la vârstnici, cât și la tineri și copii. Medicii specializați în reumatologia pediatrică sunt responsabili de diagnosticarea și tratarea afecțiunilor reumatice la copii, precum artrita idiopatică juvenilă, lupusul eritematos sistemic, vasculitele, dermatomiozita juvenilă. La tineri întâlnim frecvent afecțiuni inflamatorii autoimune și anume spondilita anchilozantă, artrita psoriazică, poliartrita reumatoidă, sclerodermia sistemică, dermato/polimiozita, lupusul eritematos sistemic. Cât despre seniori, la aceștia în prim plan este artroza, apoi osteoporoza și guta.”

Ziarul Sănătatea: Este importantă diagnosticarea precoce a bolilor reumatologice?

Dr. Carmen Dumitru – medic reumatolog Centrul de Reumatologie Craiova: „Indiferent că vorbim despre o suferință degenerativă sau inflamatorie, diagnosticul precoce este extrem de important, deoarece dacă se intervine rapid se poate încetini sau chiar stopa evoluția unei boli și a proceselor distructive articulare secundare. „

Ziarul Sănătatea: Este necesar ca medicul reumatolog să colaboreze cu colegii din alte specialități?

Dr. Carmen Dumitru – medic reumatolog Centrul de Reumatologie Craiova: „O echipă multidisciplinară este de cele mai multe ori necesară, mai ales în reumatologie. Bolile autoimune sunt afecțiuni cu afectare multisistemică, cu implicare viscerală importantă, de aceea o colaborare interdisciplinară este esențială pentru tratarea corespunzătoare a pacienților.”

Ziarul Sănătatea: Care sunt investigațiile pe care pacienții le pot efectua la Centrul de Reumatologie?

Dr. Carmen Dumitru – medic reumatolog Centrul de Reumatologie Craiova:

„În baza biletului de trimitere către reumatologie, pacienții beneficiază de consultație și anumite servicii medicale gratuite. Pentru completarea tabloului clinic, de cele mai multe ori avem nevoie si de explorare imagistică, iar in cazul afecțiunilor reumatice, ecografia musculoscheletală joacă un rol extrem de important atât în diagnosticare precoce, cât și în evaluarea răspunsului terapeutic. Pe lângă evaluarea articulară și periarticulară, ecografia musculoscheletală permite efectuarea de infiltrații și puncții articulare eco-ghidate.

O altă investigație de care pacienții pot beneficia în cadrul Centrului de Reumatologie este capilaroscopia, aceasta este o tehnică prin care se vizualizează modificările de la nivelul capilarelor din zona periunghială, această exporare fiind utilă în diagnosticul precoce al colagenozelor.
Procedurile de fizioterapie si kinetoterapia sunt importante în procesul de vindecare al diferitelor afecțiuni musculoscheletale, astfel pacienții pot beneficia la Centrul de Reumatologie de aparatură si dispozitive medicale de utimă generație.

În beneficiul pacienților, în cadrul centrului se află cel mai performant sistem de analiză și producție de susținători plantari personalizați (talonete), care prin acțiunea lor previn, ameliorează și corectează multipe afecțiuni locomotorii, deformări ale piciorului, coloanei vertebrale și realizează corecție posturală.”

Ziarul Sănătatea: Ce sfaturi aveți pentru pacienții care suferă de boli reumatologice?

Dr. Carmen Dumitru – medic reumatolog Centrul de Reumatologie Craiova: „În primul rând este importantă prevenirea bolilor reumatologice, astfel recomand adoptarea unui stil de viață sănătos, renunțarea la fumat, deoarece fumatul este un factor de risc foarte important in declanșarea bolilor autoimune, evitarea stresului și de asemenea încercați pe cât posibil să faceți exerciții regulate, deoarece mișcarea ajută la tonifierea musculară, reducând durerea și rigiditatea.”