Prima conferință internațională de psihoterapie desfăşurată în zona Olteniei va avea loc în acest weekend la Craiova

0
2382
Autor: Cristina Cârstea

Centrul de psihoterapie „Irina Gruia” organizează în perioada 15-16 iunie, la Hotel Ramada Plaza Craiova, prima conferința de psihoterapie cu participare internațională desfăşurată în zona Olteniei.

Conferința are ca temă „Psihoterapia – de la vindecarea traumei la dezvoltare personală” şi reprezintă o ocazie unică de a afla de la specialişti secretele aplicate în psihoterapie. La eveniment vor fi prezenți specialişti din Bulgaria, Macedonia, psihoterapeuți români care lucrează în afara țării și o parte din psihologii din Craiova.

In cele două zile vor avea loc mai multe sesiuni de workshopuri, iar duminică, între orele 11:30 şi 13:30, se va desfăşura o sesiune plenară de 10 prezentări, cu intrare liberă, pe baza de înscriere în limita locurilor disponibile. Depresia şi suicidul, procesarea emoțiilor şi intervenția psihoterapeutică în traumele copiilor sunt doar câteva dintre temele abordate în cadrul acestor prezentări.
 
Irina Gruia, psihoterapeut, absolvent al Facultății de Psihologie din Sibiu, a declarat pentru Ziarul Sănătatea:

„În acest weekend, eu și colegii mei din Centrul de psihoterapie „Irina Gruia”, organizăm prima conferință internațională de psihoterapie din Oltenia. Conferința este dedicată atât specialiștilor din domeniu, cât și publicului larg cărora ne dorim să le prezentăm conținutul de lucru din această profesie minunată, conținuturi de viață pe care aceștia să le poată aplica pentru a îmbunătăți calitatea vieților lor. Porțile vor fi deschise pentru toți cei care își doresc să participe. Avem o sesiune pentru specialiști, însă ne adresăm și celor care vor să învețe lucruri despre copii, cum pot fi depășite depresia și anxietatea, dar vom vorbi și despre fenomenul de bulling.

Ne dorim ca oamenii să înțeleagă ce înseamnă o traumă, cum se formează, cum se vindecă și cum se transmite între generații, ne dorim de asemenea ca aceștia să înțeleaga ce înseamnă dezvoltarea personală, să învețe să aibă relații de calitate și să comunice cu cei din jur atunci când au nevoie de ajutor. În cadrul conferinței avem și o secțiune ce este dedicată în special părinților pentru a-i învăța cum să recunoască depresia la copii, cum să gestioneze situațiile de bulling”

Când este momentul să apelăm la sfatul unui psiholog?

„Ideal este să cerem sfatul specialistului atunci când începem să simțim că lucrurile nu mai funcționează așa cum ne-am dorit, când ne simțim blocați. Deși, de multe ori oamenii simt că lucrurile nu funcționează, nu au suficient curaj să recunoască faptul că au nevoie de ajutor. Un stimul important esste feedbackul celor din jur care, de cele mai multe ori, ne arată ca suntem obosiți, că suntem într-o relație toxică, că serviciul nu ni se potrivește sau nu avem o atitudine sănătoasă față de copilul nostru.

În ultimii ani, în Craiova, adresabilitatea către psiholog a crescut foarte mult pentru că oamenii au fost educați în acest sens. Eu consider că un om apelează la un psihoterapeut în momentul în care este pregătit și dispus să schimbe ceva în existența lui pentru că schimbarea este un proces care necesită multe resurse”, ne-a declarat psihoterapeutul Irina Gruia