Polixenia Stancu, singurul medic oncopediatru din Dolj, cea care a tratat mii de copii bolnavi de cancer timp de 50 de ani a împlinit astăzi 76 de ani! La mulți ani, doamna profesoară!

0
1826

Polixenia Stancu este șefa Compartimentului de Oncolediatrie de la Spitalul Județean de Urgență Craiova. Secția dispune de acum de 15 paturi, în fiecare lună, medicul tratează zeci de cazuri. Lucrează în această Secție de Pediatrie din 1979. N-a gândit vreo clipă să renunțe deoarece își face meseria cu pasiune

„Am avut tot timpul o slăbiciune pentru cazurile complicate, dorinţă de a vindeca, de a vedea copiii zâmbind“, a spus prof. univ. dr. Polixenia Stancu.
În preajma micilor ei pacienți, fața serioasă i se transformă, iar zâmbetul o transformă într-o altă femeie. Se bucură de fiecare dată când copiii o țin de mână și îi spun că o iubesc. Recunoaște însă că o dor întrebările precum „când plec acasă” sau „când mă fac bine”. De multe ori, evită să răspundă pentru că nu vrea să-i mintă pe copii.

Astăzi doamna profesoară era emoționată. „Da, este ziua mea astăzi. Nu- mi vine să cred că peste o lună îmi închei cariera, 50 de ani în slujba acestor copii și 76 de ani de viață. Acesta secție mi-a fost și casă și familie. Am petrecut multe sărbători în spital. De multe ori de Crăciun am fost de gardă pentru a avea grijă de copiii internaţi. Am făcut gărzi atât în Oncopediatrie, cât şi în Secţia de Pediatrie.”

Singurul medic oncopediatru din Dolj se pensionează. La oncopediatrie, sunt foarte puțini specialiști, pentru că nimeni n-a prea vrut să lucreze acolo în ultimii ani. Mulți dintre tinerii medici, au luat drumul străinătății sau au ales alte specialități.

Pentru doamna profesoară Polixenia Stancu, medicina este o pasiune. Soțul ei este tot medic, la specializarea interne. Împreună au două fete. Doar una dintre ele a călcat pe urmele tatălui, alegând medicina internă. Prof. Univ. Dr. Polixenia Stancu este cea care a tratat și tratează copiii grav bolnavi din Dolj și dar șu din județele învecinate. A rămas unul dintre puținii specialiști din țară care se ocupă de micuții chinuți de cancer. Face această meserie de 50 de ani, timp în care pacienții și colegii din Compartimentul de Oncopediatrie au devenit familia sa. Doamna Profesoară, vă mulțumim pentru întreaga carieră dedicatâ copiilor bolnavi, pentru pasiunea cu care v- ați facut meseria dar și pentru simplitate, modestie și prestanță.