Pacienții cu hepatită cer dreptul la tratament

0
616

Oltenia are o incidență la hepatita C mai mare decât incidența pe țară, în jur de 4-5%. O evaluare făcută în 2010 de Institutul Clinic Fundeni a arătat că în România există o incidență de 3,2%, cu diferențe între anumite județe. România este pe primul loc în Europa când vine vorba de numărul pacienților care suferă de hepatită. 

În ultimii doi ani, bolnavii au avut acces la cea mai nouă terapie fără interferon, singura șansă la viață pentru mulți dintre pacienți. La sfârșitul lunii mai însă, cele două programe prin care bolnavii pot avea acces la tratament se încheie, iar pacienții se tem ca tratamentul să nu le fie întrerupt pentru că nu au nici un răspuns clar din partea autorităților asupra demersurilor făcute pentru asigurarea terapiei.

Paradoxal, paciențiil beneficiază de cel mai nou tratament numai după ce boala a evoluat și starea de sănătatea s-a agravat. Prin cele două programe nu au acces la tratament și pacienții care au grade de fibroze mici, F1 și F2. Tratamentul oferit gratuit de stat pentru un singur pacient cu hepatită C costă aproximativ 50.000 de euro. Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) atrage atenția autorităților competente din domeniul sănătății asupra riscului pe care îl reprezintă românii care suferă de forme de hepatite virale și nu au acces la tratament din diferite cauze.

Marinela Debu, reprezentant pacienții cu hepatită
Marinela Debu, reprezentant pacienții cu hepatită

„Tratamentul fără interferon trebuie să cuprindă toți pacienții indiferent de gradul de fibroză de care suferă. Limitarea tratamentului la stadiile avansate nu este corectă față de pacienți și nici nu reprezintă o soluție pentru rezolvarea problemei. Costurile la nivelul sistemului pot fi reduse prin tratarea acestor afecțiuni în stare incipientă, evitându-se astfel alocarea de fonduri pentru tratarea complicațiilor și oferind pacienților șansa de a fi membri activi ai comunităților în care trăiesc”, declară Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

O mare problemă este că pentru anumite categorii de bolnavi nu există soluții: pacienții cu transplant renal (aproximativ 100 de persoane), pacienții care nu au răspuns la alte tratamente și persoanele care folosesc droguri intravenoase. O categorie aparte sunt persoanele neasigurate pentru care singura soluție de a fi tratați constă în implementarea unui Program Național dedicat Hepatitelor Virale.

„În situația unora dintre aceștia nu este în joc doar propria sănătate, ci și a întregii comunități deoarce reprezintă o sursă permanentă de transmitere a bolii. O parte din aceste probleme pot fi rezolvate prin modificarea contractului cost-volum-rezultat astfel încât să existe mai multe molecule pe piață, iar pacienții să aibă acces la toate terapiile inovatoare prezente în România. Este un nonsens să avem tratamente de ultimă generație în țara noastră dar să nu le folosim. Noile modificări legislative ar trebui să cuprindă contracte multianuale astfel încât să fie mai multă predictibilitate și să nu mai avem întreruperi de luni de zile în asigurarea tratamentului”, adaugă Marinela Debu.

Mai mult, pacienții spu că trebuie să existe continuitate în asigurarea accesului la imunizare, în special pentru hepatita B.