Pacienții cer publicarea urgentă a protocoalelor pentru acces la medicamente

0
808

Săptămâna trecută a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 456, Hotărârea de Guvern nr. 380 prin care 19 noi medicamente au fost incluse pe lista medicamentelor compensate și gratuite din țară noastră. Pentru ca aceste medicamente să ajungă la pacienți este nevoie de pregătirea și publicarea protocoalelor terapeutice. Reprezemntanții pacienților cer Ministerului Sănătății să urgenteze această situație.

„Salutăm eforturile Ministerului Sănătății de a pune la dispoziția pacienților români, în regim compensat, medicamentele de care au nevoie. Dar pentru că pacienții din România să poată primi aceste tratamente, este acum nevoie de pregătirea și publicarea protocoalelor terapeutice. Din practică, știm însă că acest demers durează, uneori chiar mult peste termenul de 30 de zile menționat în legislația aferentă (a se vedea accesul la medicamentele din HG 127, din 23 martie 2018). Că urmare, rugăm Ministerul Sănătății să ne sprijine și să se asigure că protocoalele terapeutice sunt publicate cu celeritate, pentru că pacienții ce suferă de boli grave să poată avea acces fără întârziere, la noile medicamente. În lupta cu boală, fiecare zi contează și nu dorim că pacienții să mai aștepte”, declară Cezar Irimia, Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR).

Propunerea noastră, care ar ajută mii de pacienți, este că odată cu publicarea Hotărârii de Guvern, prin care este actualizată Lista medicamentelor gratuite și compesante, să fie publicate simultan și protocoalele terapeutice.

„Această ar putea reprezenta o practică de succes în viitor, în condițiile în care comisiile de specialitate ar putea lucra la realizarea protocoalelor terapeutice imediat ce noile medicamente primesc aviz HTA pozitiv, din partea Agenției Naționale a Medicamentlui și Dispozitivelor Medicale. Sperăm, că protocoalele terapeutice pentru noile molecule vor fi publicate la timp, în sprijinul pacienților români. Suntem dispuși să colaborăm pentru găsirea celor mai bune soluții pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate, iar simultan, Ministerul Sănătații ar putea elabora lunar, completari ale listei de medicamente compensate”, mai spune Cezar Irimia.