Pacientele pot beneficia de consultații medicale complexe în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie a Centrului Medical Phoenix

0
6388

Autor Cristina Cârstea

Phoenix Medicover- prima rețea regională de sănătate cu centre medicale în toată zona Olteniei, în Craiova, Târgu Jiu, Slatina, Drăgăşani şi Calafat. În cadrul centrelor, pacienții beneficiază de cele mai bune servicii medicale, realizate cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, de către o echipă de medici profesionişti. Centrul Medical Phoenix cuprinde o gamă largă de specialități medicale, imagistică, consultații cu plată, dar şi gratuite în contract cu CAS, abonamente, spitalizare de zi, dar şi internare continuă în contract cu CAS, fiind dotat şi cu laborator pentru efectuarea analizelor medicale.

În cadrul Secției de Obstetrică- Ginecologie a Centrului Medical Phoenix Craiova pacientele pot beneficia de consultații, examen ecografic pelvin (transvaginal) şi de sarcină, test Papanicolau, examen secreție vaginală (culturi col), tipizări HPV, colposcopie şi cauterizări.

Dr. Sidonia Săndulescu- medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Centrului Medical Phoenix, ne-a prezentat care sunt principalele afecțiuni cu care se prezintă pacientele la cabinet şi cât de importantă este prevenția şi vizita regulată la medicul ginecologic, având în vedere incidența cazurilor de cancer de col uterin la pacientele tinere.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni cu care pacientele se prezintă la cabinet?

„Deşi sunt foarte multe afecțiuni, majoritatea pacientelor se plâng de apariția infecțiilor vulvo-vaginale, tulburări ale ciclului menstrual şi infertilitate. Problemele apar indiferent de vârstă, de la paciente de 18 ani sau chiar mai mici la care întâlnim în general tulburări ale ciclului menstrual şi până la pacientele de 40-50 de ani aflate în premenopauză”

Infertilitatea şi bolile incurabile- cele mai mari temeri ale pacientelor

„Cea mai mare temere pe care o au pacientele o reprezintă infertilitatea. De asemnea acestea sunt îngrijorate că ar putea suferi de o boală malignă”

A crescut în ultimii ani numărul pacientelor diagnosticate cu cancer de col uterin?

„Numărul cazuri de cancer de col uterin în ansamblu nu a crescut foarte mult, însă a crescut numărul cazurilor depistate la pacientele tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani depistate în stadii avansate, dar curabile. Unele dintre cauze sunt teama de a veni la medic, lipsa educației medicale, dar şi lipsa banilor. Sunt foarte multe paciente care din păcate nu sunt asigurate medical şi nu îşi pot permite o consultație”

Le ajută programele de screening a cancerului de col uterin pe paciente?

„Deşi există, aceste programe sunt foarte greu accesibile. Există programul de screening al cancerului de col uterin prin care pacientele pot efectua testul Papanicolau cu bilet de trimitere de la medicul de familie, însă nu toți medicii de familie fac parte din acest program şi prin urmare este foarte greu de accesat. În plus pacientele nu ştiu cui să se adreseze, iar la CAS nu li se dau detalii foarte clare”

Când trebuie efectuat controlul periodic şi în ce constă acesta?

„Dacă medicul ginecolog a constatat în urma unei examinări că nu este nimic grav, pacienta trebuie să se prezinte la cabinet o dată pe an pentru relizarea unei consultații ginecologice, pentru recoltarea de secreție vaginală şi realizarea examenului Papanicolau. În general pacienta poate veni la medic ori de câte ori sesizează o problemă, caz în care este necesară efectuarea unor investigații suplimentare, iar aici intervine de multe ori aspectul financiar.

Am paciente care vin în fiecare an la controlul periodic, dar şi paciente care nu vin. Pot spune ca factorul financiar este un factor care determină o pacientă să vină sau nu. Am întâlnit însă şi paciente care nu au un statut financiar ridicat, dar care efectuează anual examenul ginecologic şi testul Papanicolau fiind conştiente că este mai important şi mai puțin costisitor să previi decât să tratezi”

Când ne adresăm medicului ginecolog pentru efectuarea testului Papanicolau?

„Testul Papanicolau ar trebui efectuat încă de la primul contact sexual. Am observat o incidență crescută a infecțior vaginale la vârste fragede şi am descoperit cazuri de cancer de col uterin la femeile tinere şi consider că imediat după începerea vieții sexuale trebuie efectuat un examen ginecologic şi un test Papanicolau”

Importanța educației sexuale în prevenția afecțiunilor

„Educația este foarte importantă în prevenirea, depistarea şi tratarea la timp a diferitelor afecțiuni. Educația sexuală ar trebui începută în familie şi continuată în licee deoarece pacientele îşi încep viața sexuală la vârste din ce în ce mai fragede. Părinții, profesorii, diriginții, medicul din liceu, medicul de familie şi mai apoi medicul ginecolog trebuie să le explice tinerelor importanța prevenției şi necesitatea vizitei la medicul ginecolog după începerea vieții sexuale”

Sunt mai predispuse mămicile care aduc pe lume copii la vârste înaintate în a dezvolta diferite afecțiuni?

„Tot timpul există riscul apariției unor afecțiuni în cazul sarcinilor la vârste avansate, însă patologia asociată sarcinii este foarte ascunsă. Probleme pot apărea şi la vârste tinere şi avansate. În cazul pacientelor cu vârstă înaintată cele mai frecvente afecțiuni întâlnite sunt hipertensiunea şi diabetul. Probleme se întâlnesc în general la vârstele extreme 14-16 ani sau peste 38-40 de ani, afectând atât mama cât şi bebeluşul pentru că în sarcină nu vorbim despre o singură pesoană”

Dr. Sidonia Săndulescu- medic specialist obstetrică-ginecologie
Telefon: 0745756590
email: ssidoniam@yahoo.com
Programări 0762310541

Centrul Medical Phoenix
Adresă Calea Bucuresti, nr.109, bl. R10, Craiova
Telefon: 0351.466.211
email: office@phoenix- hospital.ro.