Osteoporoza, o boală „silențioasă”

0
1914

Articol realizat de dr. Burada Claudia Petricia-medic specialist medicină de familie

Osteoporoza este o boala silentioasa , foarte frecvent intalnita in practica medicala. Ea este determinata de o scadere a densitatii osoase, care poate duce la aparitia tasarilor vertebrale si fracturi. Cele mai frecvente fracturi asociate osteoporozei apar la sold, maini sau coloana vertebrala.

Desi afecteaza in special femeile, osteoporoza poate aparea inclusiv la barbati. Au risc crescut de a dezvolta boala femeile albe si asiatice-cu precadere femeile la care s-a instalat menopauza.

Cum apare osteoporoza?

Osteoporoza poate fi determinata de o serie intreaga de tulburari endocrine precum in menopauza, in hipogonadism si in hipertiroidie, de o serie intreaga de tulburari digestive asa cum se intampla in deficitele alimentare severe, malabsorbtia calcica, rezectiile gastrice, tulburarile genetice.

Osteoporoza este clasificata in osteoporoza primara determinata de fenomene de involutie si osteoporoza secundara determinata de tulburari endocrine si metabolice.

Factorii de risc ce intervin in aparitia osteoporozei sunt:

-varsta inaintata, sexul feminin, factorii genetici, pubertatea intarziata, menopauza precoce, aportul redus de calciu si vitamina D, fumatul, alcoolul, consumul crescut de cafea, sedentarismul si tratamentul indelungat cu corticoizi.

Care sunt manifestarile osteoporozei? 

Este o boala silentioasa, ce multa vreme poate evolua asimptomatic. Pe masura ce boala evolueaza apar dureri la nivelul coloanei vertebrale, de cele mai multe ori diagnosticandu-se odata cu prima fractura. O alta manifestare este scaderea in inaltime a bolnavului, scadere ce poate ajunge la 10 cm in 20 de ani,aparitia cifozei.

Stabilirea diagnosticului de osteoporoza

Confirmarea diagnosticului de osteoporoza se face prin determinarea densitatii osoase cu ajutorul testului DEXA, la nivelul coloanei vertebrale si a soldului. Testul DEXA ofera informatii importante menite sa ajute pacientul si sa inteleaga care este riscul de a face vreo fractura. Rezultatele masuratorilor densitatii osoase se exprima printr-un scor T care, in cazul osteoporozei, este <-2,5 DS.

Investigatia este recomandata tuturor femeilor ce au implinit varsta de 65 de ani sau la care s-a instalat menopauza si au factori de risc asociati, barbatilor cu varsta intre 50-69 ani care au factori de risc asociati,celor care au pierdut in inaltime 1,5 cm pe parcursul unui an, celor care au efectuat o radiografie a coloanei vertebrale iar rezultatul arata o scadere a densitatii osoase.

Complicatii

Cele mai grave complicatii sunt reprezentate de fractura de col femural si ale extremitatii distale ale oaselor antebratului.

Tratamentul in osteoporoza

Tratamentul osteoporozei are ca scop prevenirea fracturilor si imbunatatirea calitatii vietii. Tratamentul nefarmacologic presupune adoptarea unei alimentatii adecvate-prevenirea si combaterea obezitatii, aport corespunzator de calciu si vitamin D, care poate fi luat din consumul produselor lactate si suplimentelor alimentare, reducerea consumului de alcool si cafea si mentinerea unui stil de viata corespunzator.

Pacientul va trebui sa respecte o dieta echilibrata,sa abandoneze fumatul, sa evite sedentarismul, sa aiba activitate fizica corespunzatoare starii de sanatate,sa foloseasca incaltaminte corespunzatoare, sa protejeze coloana vertebrala de miscari bruste. Educatia terapeutica ocupa un loc deosebit in promovarea si continuarea tratamentului. Important, de asemenea, este controlul periodic pentru aprecierea rezultatelor si prevenirea complicatiilor.

Osteoporoza este o boala foarte raspandita, ce trebuie depistata la timp, inaintea aparitiei fracturilor si tratata cu toate mijloacele terapeutice pe care le avem la indemana.