Oltenia are nevoie de Institut Oncologic

0
888

Craiova este singurul centru universitar care nu are un Institut Oncologic. Cei mai mulți bolnavi de cancer din Oltenia sunt tratați în Clinica de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova. Aproape 300 de pacienți sunt tratați lunar aici.

Recent, la nivelul Ministerului Sănătății s-a discutat despre posibilitatea înființări unui Institut Oncologic, în curtea SJU Craiova.

„Există discuții destul de avansate la nivelul Ministerului Sănătății legate de înființarea, în Craiova, a unui Institut Oncologic. A fost o discuție în urmă cu aproximativ două săptămâni cu doamna ministru  legat de această situație”, a declarat dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.

„Există varianta înființări acestui Institut”

Institutul s-ar putea înființa în locul actualei Clincii de Oncologie situate într-o clădire din curtea Spitalului Județean. „Există varianta înființări acestui insitituit în clădirea în care acum se află clinica de Oncologie. Aceasta este prinsă într-un proiect de reabilitare pe fonduri europene. Proiectul este făcut, trebuie depus. A doua variantă este cea prin care Ministerul Sănătății sau autoritățile locale pot acorda finanțare pentru extinderea actualei clinici de Oncologie pentru a putea face Institut”, adaugă dr. Fănuță.

„Acum doar la Craiova se poate face iradiere pe acceleratorul liniar”

Clinica de Radioterapie din Craiova este singurul loc din Oltenia unde bolnavii de cancer pot beneficia de tratament de iradiere pe acceletarorul liniar. Aici fac tratament, în medie, pe zi, 100 de bolnavi veniți din întreaga Oltenie și chiar din Ilfov, Pitești sau Petroșani. Clinica de Radioterapie Oncologică urmează să fie dotată cu cel mai important aparat în tratarea bolnavilor – acceleratorul liniar. Acum pacienții sunt tratați pe un aparat din 2007. „De la Timișoara până la București nu mai există un Institut Oncologic. Acum doar la Craiova se poate face iradiere pe acceleratorul liniar pentru cei 3 milioane de oameni din zonă”, mai spune managerul SJU Craiova.