Neregulile constatate la Secția de Terapie Intensivă a SCJU Craiova în urma unui control efectuat de Corpul de control al Ministerului Sănătății s-au soldat cu amenzi de peste 40.000 de lei

0
3301

Autor Cristina Cârstea

În urma unui control efectuat de Ministerul Sănătății la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova pentru a verifica modul de respectare a normelor sanitare la nivelul Secției de Terapie Intensivă, spitalul a primit amenzi în valoare de 43.500 de lei.

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc marți, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat:

„Am avut un control în ultima perioadă la Spitalul Judeţean din Craiova pentru verificarea modului de desfăşurare şi respectarea normelor sanitare la nivelul Secţiei de Terapie Intensivă. În urma acestui control au fost date amenzi, amenzi pe persoane, de 43.500 de lei. Mai mult decât atât, peste 30 de zile echipa de control va merge din nou la Spitalul din Craiova la Terapie Intensivă, pentru că acolo ne-au fost semnalate nişte probleme care s-au confirmat din păcate şi care au fost verificate. Prin urmare, amenzile au fost substanţiale”

Problemele constatate au fost legate de respectarea normelor igienico-sanitare

„În primul rând probleme igienico-sanitare, (…) adică curăţenia. (…) Nu există toate spaţiile componente ale unui serviciu de anestezie pentru terapie intensivă şi vorbim despre un spital precum Craiova. (….) Nu se respectă suprafeţele de pat, nu există rezerve pentru izolarea pacienţilor cu boli cu potenţial endemic, pentru pacienţii care au infecţii. O parte din echipamentele frigorifice erau degradate fără să existe o monitorizare a temperaturii şi o evidenţă a curăţeniei şi dezinfecţiei acestora. (…) La majoritatea saloanelor nu se efectuează dezinfecţia. (…) Nu există protocoale de lucru privind metoda de dezinfectare de suport. (…) Registru de dezinfecţie nu respectă în totalitate prevederile ordinului ministrului Sănătăţii în ceea ce priveşte înscrierea soluţiei, data şi ora preparării, lucru foarte important”, a mai adăugat ministrul Sorina Pintea, conform Agerpres

Aceasta a explicat că în raportul Corpului de control „nu a rezultat că acolo lucrurile se desfăşoară conform procedurilor legale”

Contactată telefonic, purtătoarea de cuvânt a SCJU Craiova, dr. Cristiana Geormăneanu, a declarat:

„Spitalul colaborează cu Ministerul Sănătății respectând planul de conformare. Conducerea spitalului doreşte ca acest spital să respecte protocoalele şi regulile privind prevenirea apariției şi răspândirii infecțiilor. Se iau măsuri în acest sens pentru implementarea procedurilor privind prevenirea infecțiilor. S-a solicitat personalului medical, responsabililor, asistenților şefi şi medicilor şefi de secție să respecte protocoalele de prevenire a infecțiilor. Conducerea a solicitat de asemenea directorului medical să vegheze asupra respectării protocoalelor de lucru, fiecare responsabil să se achite de obligațiile pe care le are. Vom corecta toate deficiențele constatate, conducerea spitalului colaborează cu echipa de control a Ministerului Sănătății, având aceleaşi obiective. Dincolo de acest control se va continua respectarea protocoalelor de lucru, a planurilor de prevenire a infecțiilor şi se vor aplica sancțiuni atunci când se va constata că acestea nu se respectă. Conducerea îşi doreşte să facă din acest spital unul conform standardelor pentru ca pacientul să vină cu încredere că va fi bine tratat bine şi va primi îngrijiri de calitate şi în siguranță”