Autor: Cristina Cârstea
Începând din acest an, ziua de 17 septembrie va fi declarată Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Această hotărâre a fost luată de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), iar cu acest prilej va fi organizată o campanie globală de conştientizare atât a profesioniştilor cât şi a autorităților publice, a pacienților şi aparținătorilor despre necesitatea dezvoltării culturii siguranței pacientului în sistemul sanitar. Scopul campaniei este asigurarea de îngrijiri medicale de calitate şi în standarde de siguranță.
Conform OMS, în spitalele din țările slab şi mediu dezvoltate au loc anual peste 134 de evenimente adverse asociate activității medicale (EAAAM). Acest lucru generează 15% costuri pentru spitale şi afectează 4 din 10 pacienți în asistența medicală primară şi ambulatorie. Deşi 80% din aceste evenimente pot fi evitate, la nivel mondial sunt înregistrate 2,6 milioane de decese corelate cu EAAAM.
Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) susține inițiativa OMS prin propunerea de a derula activități la nivel regional care să pună în valoare această temă ce va fi prezentată astăzi în Municipiul Craiova, în cadrul Conferinței „Siguranța pacientului în sistemul sanitar”.
În România, ANMCS a declarat săptămâna 16 – 20 septembrie ca fiind ”Săptămâna Siguranței Pacientului în România”.
Ziua Mondială a Siguranței Pacientului va fi marcată in toată țara prin iluminarea în portocaliu- culoare desemnată de Organizația Mondială a Sănătății ca simbol al acestui eveniment- a unor clădiri, monumente şi instituții publice din multe orașe ale țării precum Craiova, Bucureşti, Oradea, Cluj, Suceava, Iaşi, Timişoara, Slobozia şi Roman, cu sprijinul autorităților locale.
Pentru a marca acest eveniment, în Craiova vor fi iluminate – Muzeul de Artă Craiova, Casa Băniei şi Teatrul Național Craiova, prin sprijinul Consiliului Județean Dolj și al Primariei Municipiului Craiova.