Monica Popescu, medic oftalmolog: „Relația medic-pacient trebuie să se bazeze pe respect și comunicare”

0
19297

Monica Popescu este medic oftalmolog cu experiență și grijă față de pacienții săi. De fiecare dată când un bolnav îi trece pragul cabinetului, îl primește cu aceeași căldură și aceleași vorbe bune.

Jumătate dintre persoanele cu vârste între 40 și 75 de ani nu au fost la un consult oftalmologic în ultima perioadă, arată statisticile. Și la copii problemele de vedere sunt adeseori diagnosticate tardiv deoarece cei mici nu sunt întotdeauna capabili să exprime simptomele. Într-un interviu acordat Ziarului Sănătatea, dr. Monica Popescu vorbește despre importanta efectuării controalelor oftalmologice de prevenție și despre cum pot fi prevenite și tratate cele mai întâlnite afecțiuni ale ochilor. 

Ziarul Sănătatea: Sănătatea ochilor are multe de suferit într-o perioadă în care petrecem tot mai mult timp în fața calculatoarelor,‭ ‬telefoanelor‭ și gadgeturilor.‭ ‬Care sunt afecțiunile pe care le depistați cel mai des?

Monica Popescu: Afecțiunile cel mai frecvent întâlnite în perioada copilăriei sunt viciile de refracție, iar la adulți sunt: cataracta, glaucomul și degenerescențele maculare. Viciile de refracție, hipermetropia, miopia și astigmatismul au o componentă ereditară, adică se moștenesc. De aceea, copiii ai căror părinți sau bunici poartă ochelari trebuiesc examinați încă de la vârsta de 6 luni pentru a putea fi depistate aceste defecte de vedere. La adulți una dintre afecțiunile invalidante, dacă nu este diagnosticată, o reprezintă glaucomul sau „apă neagră”. Această este o afecțiune în care nervul optic suferă, se atrofiază din cauza unei tensiuni intraoculare. presiune mai mare decât cea pe care o poate suporta țesutul nervos al ochiului respectiv. Și această boală se poate moșteni, de aceea persoanele care au rude cu glaucom trebuie să se prezinte la controale periodice la interval de 6 luni – 1 an. Degenerescența maculară este o altă cauză de pierdere a vederii ireversibilă, fiind un proces degenerativ ,care are loc la persoane peste 50 ani. Este bine că această afecțiune să fie diagnosticată cât mai rapid pentru a putea fi întârziată evoluția și pentru a păstra cât mai mult timp o vedere bună.

Ziarul Sănătatea: Ne iubim copiii ca pe ochii din cap. Cu toate acestea, uităm să iubim ochii lor. Când e indicat să fie făcut primul control oftalmologic?
Monica Popescu: În mod normal copilul trebuie examinat în maternitate de medicul neonatolg, apoi de medicul de familie, în primele 3 luni, și de medicul oftalmolog de la vârsta de 1 an. Există situații când copiii născuți prematur sau cei cu greutatea sub 1800g ori cu scor APGAR mic (notă mică la naștere), cei cu suferința neurologică neonatală, cei proveniți din sarcini gemelare sau multiple, precum și copiii proveniți din familii cu boli oftalmologice, trebuie să fie consultați de medicul oftalmolog la vârsta de o lună. Dacă în familie există purtători de ochelari, copilul trebuie examinat la vârste cuprinse între 6 și 12 luni. Preșcolarii și școlari trebuie să fie consultați periodic, anual, chiar dacă nu prezintă anumite simptome. Dacă în familie există purtători de ochelaricopilul trebuie examinat la vârste cuprinse între 6 și 12 luni. .

Ziarul Sănătatea: O problemă a epocii în care trăim este expunerea prelungită a oamenilor la radiaţiile emise de computer. Foarte mulţi oameni lucrează mult la calculator. În ce fel ne afectează acest lucru?
Monica Popescu: Prin expunerea prelungită în fața calculatorului, tabletei, telefonului , consolei de jocuri video apare așa numitul sindrom de oboseală oculară ca urmare a focalizării pe un monitor pentru perioadă de timp îndelungată, mai mult de trei ore pe zi, fără întrerupere, dar și sindromul de ochi uscat. Acuzele pot fi: vedere încețoșată, cefalee, senzația de usturime a ochilor, dureri și irigații oculare. Un alt lucru pe care trebuie să îl știm este că majoritatea electronicelor emit o lumină albastră care poate duce la apariția unei afecțiuni oftalmologice și anume – degenerescența maculară.
Implicațiile pe termen lung ale expunerii prelungite la lumina albastră sunt incomplet elucidate dar, studiile arată că supraexpunerea la radiații cu lungime de undă între 400 și 450 mm este dăunătoare putând cauza leziuni retiniene prin absorbția acestei lumini de către pigmenții maculari, ducând la apariția leziunilor severe, ireversibile ale celulelor retiniene.

Ziarul Sănătatea: Cum îl convingem pe un copil să poarte ochelari? Ştim că în cadrul găştii „ochelariştii“ nu se bucură de cea mai mare popularitate. Sunt bine cunoscute apelativele usturătoare de genul „aragaz cu patru ochiuri“.
Monica Popescu: Pentru copiii cu vedere slabă purtarea ochelarilor trebuie să devină o obișnuița și numai părinții sunt cei care îi pot motiva. Dacă la școala ceilalți copiii se amuză pe seama faptului că poartă ochelari ceea ce îi face să se simtă prost, părinții trebuie să ceară sprijinul învățătorului, să-i explice afecțiunea copilului. Părinții trebuie să îi vorbească deschis copilului, să îi explice că ochelarii îl ajută la îmbunătățirea vederii. Trebuie date exemple de oameni de știință, muzicieni care au purtat ochelari. Lăsăți copilul să își aleagă ochelarii. Ochelarii trebuie să se așeze bine, să nu îl strângă și să nu îi lase urme.
Copiii adoră să ia exemplu de la adulți! Părinții care au nevoie de ochelari să ii poarte în fața copilului fiind astfel un exemplu pentru el.

Ziarul Sănătatea: În jur de 5.000 de doljeni suferă de glaucom. Poate fi prevenită această afecțiune?
Monica Popescu: Glaucomul sau „apă neagră” este o afecțiune degenerativă a nervului optic care poate să fie destul de avansată în momentul în care apar simptomele. De aceea, se recomandă controlul oftalmologic mai ales pentru cei care au factori de risc cum ar fi: cazuri de glaucom în familie, presiune introculară crescută și vârstă peste 40 de ani, persoanele care suferă și de alte afecțiuni (dureri de cap de tip migrenos, sindrom Raynaud, miopie forțe, patologie cardiacă, diabet, HTA, dureri de cap, vârsta peste 60 ani și cei care au suferit traumatisme oculare). Glaucomul nu se vindecă! Trebuie diagnosticat la timp și tratat corespunzător, medicamentos și chirurgical.

Ziarul Sănătatea: Foarte multă lume se întreabă dacă remediile naturiste, precum consumul de morcovi, sunt doar nişte mituri sau chiar dau rezultate.
Monica Popescu: Creștem cu ideea transmisă de părinți și bunici că morcovii ar îmbunătăți vederea și că nu am mai avea nevoie de ochelari sau nu ne-ar mai obosi ochii. Acest lucru este adevărat dacă organismul are deficit de vitamina A. Morcovul conține un pigment, betacaroten, care ii dă culoarea portocalie, din care organismul sintetizează vitamina A în funcție de necesar. Această vitamina este esențială pentru vedere.

Ziarul Sănătatea: Românii se tem în general de „mersul la medic”. Mulți nu conțientizează importanța controalelor de prevenție. Cum ar trebui să vedem relația medic – pacient?
Monica Popescu: Relația medic-pacient trebuie să se bazeze pe respect și comunicare. În dialogul cu medicul mulți pacienți se simt inhibați ceea ce le poate crește senzația de anxietate. De aceea, trebuie că medicul să fie deschis, să îi comunice informațiile necesare despre boală de care suferă și tratamentul pe care trebuie să îl urmeze. Pentru că pacientul să coopereze cu medicul trebuie să aibă încredere în acesta, iar medicul trebuie să îi acorde atenția pe care o merită, să trateze pacientul cu respect, să îi explice cât mai bine boală de care suferă și să îi respecte intimitatea. Blândețea și empatia medicului relaxează și calmează pacientul care devine mai cooperant.

Cabinetul doamnei doctor Monica Popescu funcționează în cadrul Centrului medical Camen, pe strada Nicolae Titulescu, nr. 52.
Cabientul are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj.
Pentru programări puteți suna la: 0251 563. 328
0762.435. 516