Molecule noi, introduse pe lista medicamentelor compensate şi gratuite

0
1467

Guvernul a aprobat săptamâna trecută includerea a 16 molecule noi în lista de medicamente compensate și gratuite de care beneficiază asigurații cu sau fără contribuție personală.

Medicamentele nou introduse sunt folosite pentru tratamentul mai multor afecțiuni: tuberculoză, afecțiuni oncologice, astm bronșic, poliartrită reumatoidă, HIV/SIDA, dermatită atopică gravă.

Trei dintre moleculele sunt destinate tratamentelor pentru afecțiuni oncologice: leucemie limfoblastică acută, mielom multiplu și mielom multiplu recidivant. Alte nouă molecule sunt utilizate în tratamentul tuberculozei multidrog rezistente.

Ministerul Sănătății completează lista de medicamente necesare pentru tratamentul pacienților în cadrul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, asigurând accesul tuturor pacienților la tratament în momentul în care nu vor mai beneficia de finanțarea externă pentru tratamentul tuberculozei, se mai explică în comunicatul de presă.

Cele 9 molecule noi se adaugă celor 21 de denumiri comune internaționale (DCI), utilizate în tratamentul bolnavilor cu TB BK sensibilă sau multidrog – rezistentă care se află în lista de medicamente compensate 100% și care se acordă bolnavilor incluși în Programul național de tratament al bolnavilor cu tuberculoză, se mai arată în comunicatul de presă trimis de Ministerul Sănătății.