Ministerul Sănătății cere atenție pentru rezolvarea situațiilor speciale cauzate de condiţiile meteo

0
503

Ministerul Sănătății a cerut la nivelul fiecărui județ evaluarea numărului bolnavilor care necesită transport în vederea efectuării dializei, catagrafierea, prin medicii de familie și cu participarea asistenților comunitari, a bolnavilor cronici cu afecţiuni ce necesită monitorizare permanentă, a gravidelor cu risc și a celor în ultimele două luni de sarcină, a copiilor cu afecţiuni care necesită monitorizare permanentă, persoane dependente fizic, vârstnici cu nevoi speciale.

Bolnavii cronici internaţi care necesită monitorizare permanentă nu vor fi externaţi până la stabilizarea situaţiei meteo

Pacienții care necesită dializă vor fi transportaţi la nivelul unităţii la care fac dializă, iar după efectuarea procedurilor vor fi internați în spitalul în cadrul căruia funcţionează unitatea de dializă. Bolnavii cronici internaţi care necesită monitorizare permanentă nu vor fi externaţi până la stabilizarea situaţiei meteo.

Medicii de familie vor fi mobilizați acolo unde situația impune prezența acestora la cabinetele medicale în afara programului de lucru până la stabilizarea situaţiei meteo.

Direcțiile de sănătate publică trebuie să evaluze stocurile de medicamente și materiale sanitare existente la nivelul spitalelor și să identifice nevoile pentru rezolvarea situațiilor de urgență apărute în această perioadă.

Serviciul de Ambulanță trebuie să răspundă promt

De asemenea, managerii serviciilor de ambulanță județene răspund de dispunerea tuturor măsurilor necesare asigurării cu personal corespunzător în această perioadă (medici, asistenți medicali, etc), identificarea căilor de acces care trebuie degajate cu prioritate (acces către spitale, cabinetele medicilor de familie, Serviciile Judeţene de Ambulanță şi orice alte unităţi sanitare), asigurarea degajării căilor de acces de la nivelul Serviciului și al substațiilor din structura acestuia până la drumul principal.