Metodă nouă de tratament împotriva spasticității la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova. Injectarea de toxină botulinică cu ghidaj ecografic

0
2999

Autor: Cristina CÂRSTEA

Mai bine de jumătate dintre persoanele care au trecut printr-un accident vascular cerebral au manifestat ulterior o spasticitate de membru superior. Aceasta este o boală cronică ce prezintă simptome ce includ contracturi musculare, slăbiciune musculară, deficit senzorial și o coordonare deficitară. Cei afectați devin dependenți de ajutorul persoanelor din jurul lor şi sunt nevoiți să renunțe la activitățile pe care le aveau înainte de accident.

Dr. Ana Maria Bumbea, medic primar reabilitare medicală şi medic specialist reumatologie, din cadrul Secției de Recuperare Neurologică a Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova, ne-a prezentat câteva metode de tratament eficiente în cazul spasticității.

„Noi utilizăm tratamentul cu toxina botulinică. Ea se poate injecta fie prin ghidaj ecografic, fie prin electrostimulare musculară. Metoda pe care o vom folosi este injectarea de toxină botulinică sub control ecografic. Astfel se vizualizează exact musculatura în care urmează să se injecteze. Este o metoda mult mai sigură. Înainte se folosea această tehnică de injectare pe nişte puncte prestabilite, adică pe nişte hărți anatomice, unde noi ştiam că trebuie să injectăm, însă era practic o injectare în orb. Este simplu, trebuie să evaluezi foarte bine pacientul, să alegi cu exactitate zona şi doza pe care o injectezi.”

Dr. Ana Maria Bumbea ne-a informat că, în cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova, spasticitatea beneficiază şi de alte terapii. „Avem aparatură modernă de care ne vom folosi în tratarea pacienților, de tipul undelor mecanice, pe care le-am folosit până acum, împreună cu medicația orală.”

Doctorul a afirmat că ” tratamentul spasticității este din nefericire un tratament costisitor. Acesta se adresează pacienților care au suferit un atac cerebral, celor care au avut traumatisme vertebrale, cerebrale sau traumatisme din naştere şi care prezintă spasticitate.”

Vestea bună este că începând cu luna iunie, tratamentul spasticității membrului superior a intrat în programul Casei de Asigurări de Sănătate. Pacienții vor putea beneficia astfel de gratuitate, iar începând din septembrie vor putea face acest tratament în cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova.

În acest moment se fac listele de pacienți. La începutul lunii septembrie, vom demara programul. Sunt deja pacienți doritori pe care urmează să-i internăm prin Neurologie. Ei vor fi evaluați de neurolog, vor fi evaluați din punct de vedere al funcționalității, se vor stabili exact muşchii spastici şi se vor alege locurile de injectare. Pacienții vor fi evaluați periodic pentru că efectul tratamentului nu este imediat, ci se instalează în timp. Evaluarea ulterioară în punctul doi al tratamentului se va face obligatoriu la 3 luni când se va stabili dacă mai este nevoie de o altă injectare sau ce altă musculatură ar mai putea beneficia. Sunt doze maximale pe care le putem injecta într-o singură şedință şi sunt doze maximale pe care le putem injecta pe întreaga perioadă de evaluare.” afirmă medicul specialist Ana Maria Bumbea

Chiar dacă nu putem vorbi despre vindecare, acest tratament ameliorează simptomele spasticității, iar pacientul poate avea o viață normală. Doctorul ne-a mărturisit că „Scopul tratamentului este îmbunătățirea funcției motorii a pacientului care are o dizabilitate în urma unui accident vascular, determinată de o spasticitate exagerată a membrului superior. Pe măsură ce facem acest tratament, spasticitatea scade, iar membru superior devine funcțional. Pacientul va face şedințe de recuperare în spital şi va trebui să continue programul de kineto-terapie la domiciliu. După terminarea tratamentului unii pacienți se pot întoarce la activitățile lor.”