Medicii de familie, nemulțumiți de majorarea chiriilor cabinetelor medicale

0
1842

Autor Cristina Cârstea

Medicii de familie din județul Dolj se confruntă zilnic cu problemele din sistemul medical. Aceştia se plâng că finanțarea de care beneficiază a rămas la nivelul anului 2008, însă taxele au continuat să crească. De mai bine de un an, Primăria Municipiului Craiova, a mărit chiriile cabinetelor medicilor de familie, iar aceştia se gândesc cu ce să le mai plătească,  mărturisind că se descurcă din ce în ce mai greu „Nu ne permitem să ne gândim la dotare pentru că de abia există cabinetul”. Pe lângă aceste probleme, birocrația şi sistemul informatic al Casei Naționale, care se blochează frecvent, fac ca pacienți să aştepte mai mult la cabinetele medicilor.

„Cea mai importantă problemă a rămas faptul că suntem finanțați la nivelul anului 2008, și chiar dacă s-a mai aplicat ceva inflație, noi n-am beneficiat de nicio mărire. O a doua problemă importantă a medicilor de familie din Craiova este faptul că s-a mărit extraordinar de mult concesiunea la cabinete. În alte zone sunt primării care nu percep nicio chirie, în schimb în Craiova sunt niște chirii foarte mari, mai ales începând cu anul trecut, iar noi ne descurcăm din ce în ce mai greu. Nu ne permitem să ne gândim la dotări pentru că de abia există cabinetul. Întreținerea cabinetului este plătită de noi, inclusiv salariile angajaților, iar în acest moment venitul cabinetului este cam mic pentru a satisface toate aceste cerințe, la fel și venitul medicului. Venitul său este ceea ce-i rămâne după ce se ocupă de toate cheltuielile și rămâne cu foarte puțin, dacă rămâne”, afirmă dr. Carmen Adriana Dogaru, medic de familie în Craiova

Plata chiriei, întreținerea şi asigurarea salariilor angajaților sunt doar o parte dintre cheltuieli pentru că, după cum spune medicul de familie, mereu apar şi alte cheltuieli neprevăzute, care-i pun pe medici în dificultate.

„Anul acesta a apărut o legislație nouă pe care trebuie să o respectăm și care ne antrenează din nou alți bani pentru cabinet, cum este legea privind protecția datelor personale. În iulie a trebuit să facem dosar de securitate a cabinetului. Colegii care au SRL-uri, de la 1 noiembrie, trebuie să-și cumpere în cabinete casă de marcat fiscalizată. Tot timpul apar cheltuieli neprevăzute, care ne depăşesc bugetul. Nu mai avem din ce să le achităm, dacă sumele pe care le primim de la Casa de Sănătate rămân aceleași. Este foarte greu.”

Un lucru care deranjează şi nemulțumeşte atât pe medici cât şi pe pacienți, este sistemul informatic al Casei Naționale care merge foarte greu şi se blochează frecvent, iar birocrația pune şi ea mari probleme, în era informatizării fiind necesară şi existența unui registru de consultații scris.

„Trebuie să stăm și să așteptăm să ni se valideze câte o rețetă. Uneori durează 30-45 de minute. Tu vezi pacientul în 10 minute, iar calculatorul nu-ți validează rețeta. Se întâmplă foarte frecvent. Astăzi am scris o rețetă și am așteptat o jumătate de oră ca să o validez. E neplăcut și pentru pacienți și pentru noi.

În era informatizării încă mai completăm un registru de consultații scris, cu toate datele pacientului, care se poate lista oricând din calculator. Legea nu prevede să existe acest registru, însă este nevoie de acesta pentru a avea semnătura pacientului. Se poate face însă mai simplu, doar cu numele și semnătura, fără toate celelalte rubrici”, a explicat dr. Carmen Adriana Dogaru, medic de familie în Craiova

„Medicii de familie aşteaptă pensionarea”

Tot mai mulți medici de familie se apropie de vârsta pensionării, iar cei care ar trebui să-i înlocuiască, aleg să plece din țară.
„Medicii de familie așteaptă pensionarea, iar asta va fi problemă pentru statul român. Majoritatea se află în jurul vârstei de 60 de ani și în câțiva ani se vor pensiona, iar de înlocuit nu prea are cine. Tinerii pleacă, nu sunt scoase posturi suficiente la rezidențiat, deci nu este prevăzut faptul că într-un interval de cinci ani o să ne înjumătățim. Foarte mulți dintre colegii noștri, văzând situația din sistemul medical, chiar şi la 60 de ani pleacă. Am colege care au plecat în Franța, unde sunt alte condiții”, afirmă  Dr. Dogaru