Mame pentru viață! Nici o femeie nu trebuie să mai moară dând viață!

0
491
Gabriela si copilul ei - fotografie de Mihai Barbu
Gabriela si copilul ei - fotografie de Mihai Barbu

 În 2018 încă există situații în care mamele mor dând viață. Anul trecut, mortalitatea maternă a crescut de două ori în comparație cu anul trecut. Suntem fruntaşi la avorturi și codaşi la contracepţie. Rata mortalității materne în România este de peste două ori mai mare față de media UE. 

Cabinetele de planning familial au un rol esențial, medicii sunt cei care pot să facă educație medicală. Numărul nou-născuţilor abandonaţi în maternităţi confirmă nevoia încă neacoperită de servicii de planificare familială, mai ales la femeile dezavantajate sau vulnerabile.

Irina si copiii ei - fotografie de Bogdan Baraghin
Irina si copiii ei – fotografie de Bogdan Baraghin

Mortalitatea maternă este o problemă în România

În urmă cu cinci ani, România ocupa primul loc în UE în ceea ce priveşte numărul mamelor care-şi pierdeau viaţa la naştere. Am rămas însă pe primul loc în UE în privința sarcinilor și avorturilor la minore, ceea ce arată lipsa educației pentru sănătate, dar și accesul redus la serviciile de planning familial. Un studiu realizat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC) arată că, în perioada 2005-2015, în Dolj au fost înregistrate 18 decese, în Gorj – 12, în Olt – 15.

ONG-urile sunt cele care încearcă să schimbe ceva

În lipsa programelor pe care statul ar trebui să le implementeze, ONG-urile sunt cele care încearcă să schimbe ceva. Fundația World Vision România și compania farmaceutică Merck Sharp and Dohme (MSD) România au demarat un program de reducere a mortalității materne din țara noastră, ca parte a inițiativei globale MSD for Mothers prin proiectul „Mame pentru viață. Viață pentru mame“. Proiectul se va în următorii trei ani și se va adresa unui număr de 15.000 de femei din 30 de comunități vulnerabile din trei județe – Dolj, Vaslui și Vâlcea, cu obiectivul de a reducere cazurile de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite și prin susținerea accesului la servicii medicale de calitate pentru sarcinile dorite.

sursa foto: world vision
sursa foto: world vision

În județul Dolj, în 2017 au fost înregistrate 15 gravide cu vârste sub 15 ani și 899 de gravide cu vârste între 15 și 19 ani. O dată rămase însărcinate, femeile nu beneficiază de controalele și analizele la care au dreptul prin lege, indiferent dacă sunt asigurate sau nu. Cele mai multe femei intervievate de specialiștii World Vision spun că degeaba au trimiteri de la medicul de familie să-și facă analizele pentru că la spital li se spune că nu sunt fonduri, că nu mai sunt consumabile, că să vină la începutul lunii următoare.

dr. Cornelia Paraschiv Scărlătescu, Health Manager World Vision România.
dr. Cornelia Paraschiv Scărlătescu, Health Manager World Vision România.

„Am constatat că mamele se lovesc de multe bariere, este vorba aici de educație, de femei care sunt într-o situație socio-economică precară. Sunt probleme legate de managementul defectuos al fondurilor din sănătate. Deși femeia gravidă, atât asigurată, cât și neasigurată, are toate drepturile la servicii medicale, în practică, una din cinci gravide nu merge la medic și nu neapărat pentru că nu știe, ci pentru că plățile asociate sunt foarte mari“, a mai declarat dr. Cornelia Paraschiv Scărlătescu, Health Manager World Vision România.