Lipomul NU este cancer!

0
2373
Lipom

Articol realizat de dr. Claudia Petricia Burada-medic specialist medicină de familie

dr. Burada Claudia Petricia-medic specialist medicină de familie

Lipomul este o tumora benigna formata din tesut adipos, care poate sa apara pe anumite zone de pe corp. Un lipom (care se simte la atingere ca un aluat si care este o formatiune moale) se misca fara nicio greutate atunci cand este exercitata o usoara presiune cu degetele. Lipoamele sunt, de obicei, detectate la varsta a doua. Unii oameni au mai mult de un lipom pe corp.

Cauze

Cauza aparitiei lipomului nu este pe deplin inteleasa, dar tendinta de aparitie a acestuia se mosteneste.
Obezitatea nu duce la aparitia lipoamelor.

Simptome

De obicei, lipomul:
– este mic, de la 1 la 3 cm, si se simte chiar sub piele
– este mobil, are o consistenta moale, gelatinoasa
– nu este dureros
– ramane la aceeasi marime mult timp sau creste foarte incet.

De obicei, cel mai neplacut simptom este localizarea sau cresterea in marime a lipomului, care face ca acesta sa fie vizibil. Lipoamele pot sa apara oriunde pe corp. In functie de zona pe care apar, lipoamele sunt localizate imediat sub piele. Acestea apar frecvent pe gat, umeri, spate, abdomen, brate si coapse.

Lipom

Factori de risc

-Lipomul poate aparea la orice varsta, dar mult mai frecvent la cei de varsta medie.
-Lipoame singulare pot aparea cu aceeasi frecventa atat la femei cat si la barbati.
-Lipoamele multiple pot aparea mult mai frecvent la barbati.
– daca ai anumite boli, cum ar fi neurolipomatoza (Adiposis dolorosa), sindromul Cowden, sindromul Gardner;
– mostenirea genetica – pentru ca lipoamele sunt raspandite la membrii din aceeasi familie.

Diagnostic lipoame

Pentru a pune diagnosticul, medicul tau trebuie mai intai sa simta si sa se uite la lipomul tau. In cele mai multe cazuri, medicul poate recunoaste si poate diagnostica lipoamele cu usurinta. Uneori, insa, este nevoie ca medicul sa faca o ecografie (sa scaneze zona cu ajutorul ultrasonografiei), pentru a putea sa stabileasca un diagnostic. Daca observi ca oricare dintre lipoamele de pe corpul tau isi modifica dimensiunea (lipomul devine mai mare) sau devine dureros, trebuie sa ii spui neaparat medicului tau curant, pentru ca acesta poate fi un semn ce indica faptul ca lipomul sufera modificari.

Medicul tau, cel mai probabil, iti va spune ca este cel mai bine sa se indeparteze lipomul sau sa se efectueze o biopsie (sa se ia o mostra din tesut), pentru a fi sigur ca este vorba de un lipom, asa ca in functie de fiecare pacient in parte, se va decide sau nu daca trebuie efectuata o biopsie, ca parte din diagnosticul lipomului.

Tratament lipoame

De obicei, tratamentul nu este necesar pentru un lipom. Cu toate acestea, daca lipomul te deranjeaza, este foarte dureros sau este in crestere, medicul tau iti poate recomanda sa il indepartezi.

Variantele de tratament pentru lipoame includ:

– Indepartarea pe cale chirurgicala-Recidiva dupa indepartarea lor nu este frecventa. Sunt posibile efecte secundare, cum ar fi cicatricile si vanataile.
– Injectiile cu steroizi – acest tratament micsoreaza lipoamele, dar de obicei nu le elimina.
– Liposuctia – in unele cazuri, liposuctia poate fi utilizata pentru a inlatura lipoamele.

Lipoamele sunt clasificate ca fiind excrescente benigne sau tumori sau tesuturi de grasime. Asta inseamna ca un lipom nu este canceros si rareori este daunator.