Laborator de somnologie în Centrul UMF Craiova

0
1779
Zilele golli
Autor: Cristina Cârstea

Recunoscut atât prin simptome nocturne, cât şi diurne, sindromul de apnee în somn a stârnit în ultimii ani interesul medicilor şi pacienților, înregistrându-se un număr foarte mare de cazuri. Prin simptomele care-l însoțesc, acest sindrom afectează viața pacienților, aceştia având un somn agitat în timpul nopții, cu sforăit puternic, transpirații excesive şi cefalee matinală, urmate de somnolență excesivă în timpul zilei, tulburari de memorie, atenție şi concentrare, oboseală, anxietate sau depresie.

Prof. univ. dr. Floarea Mimi-Nițu, medic primar pneumolog, şef secție Pneumologie II la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Craiova, este printre primii medici din România care s-au preocupat de diagnosticul și tratamentul sindromului de apnee în somn. A obținut competență în acest domeniu în anul 2014, iar câțiva ani mai târziu, în 2008, a pus la Craiova, bazele unuia dintre primele laboratoare de somnologie din țară. Într-un interviu acordat pentru Ziarul Sănătatea, medicul ne vorbeşte despre sindromul de apnee în somn- Ce este?Care sunt principalele simptome?, Cum afectează viața pacienților?, dar şi Cum poate fi tratat acesta?

„Somnologia reprezintă o competență nouă a penumologiei din România, ce se ocupă cu diagnosticul şi tratamentul tulburărilor respiratorii din timpul somnului. Aceste tulburări sunt foarte importante deoarece nevoia de somn face parte din categoria nevoilor esențiale supraviețuirii organismului uman. După nevoia de a respira şi a bea, nevoia de rangul trei este cea de somn, urmată de nevoia de hrană. Astfel, putem spune că, supraviețuim mai puțin privării de somn, decât privării de alimente.

Pe de altă parte, tulburările respiratorii din timpul somnului implică şi o tulburare a respirației- sindromul de apnee în somn. Avem astfel afectate două dintre nevoile esențiale vieții- nevoia de a respira şi nevoia de somn”

Ce reprezintă sindromul de apnee din timpul somnului şi cum afectează acesta viața pacienților?

„Sindromul de apnee în somn constă în obstrucții repetate la nivelul căilor respiratorii aeriene superioare, cu pauze respiratorii în timpul cărora scade foarte mult nivelul de oxigen din sânge, ceea ce implică suferința tuturor organelor din corpul uman. Aceste suferințe se manifestă printr-o somnolență diurnă excesivă, prin scăderea atenției şi puterii de concentrare, dar şi prin scăderea capacității individului de a-şi desfăşura activitățile zilnice pe care altă dată le desfăşura cu uşurință. Persoanele afectate au tendința de a se îngrăşa, chiar dacă regimul lor alimentar este acelaşi. Toate acestea duc la o modificare a arhitectonicii somnului, ceea ce antrenează somnolența diurnă excesivă”

Care sunt principalele simptome care ne ajută să identificăm acest sindrom?

„De obicei bolnavii sunt supraponderali sau chiar obezi, somnolenți, apatici şi însumează şi alte afecțiuni, adesea cardiovasculare, secundare acestei tulburări respiratorii din timpul somnului”

Când ar trebui pacienții să apeleze la ajutorul unui specialist?

„Bolnavii ar trebui să se prezinte la medic în momentul în care sesizează că somnolența este excesivă în timpul zilei şi aceasta le îngreunează activitățile. În primul rând medicii de familie sunt cei care ar trebui să se sesizeze în momentul în care pacienții merg la consultații sau pentru patologii cardiovasculare. Dacă medicul observă că sunt supraponderali, cu somnolență diurnă, apatici şi indiferenți față de tot ce este în jurul lor, atunci ar trebui să suspecteze că pacienții sunt purtătorii unui sindrom de apnee în somn şi trimişi pentru confirmarea diagnosticului”

Laborator de somnologie în centrul universitar din Craiova

„Somnologia este o specialitate care a intrat în preocuparea specialiștilor noștri după anul 2000, iar ulterior au apărut laboratoare de somnologie care diagnostichează și tratează aceste forme de boală. Centrul nostru universitar este printre primele centre care dețin un laborator de somnologie. Laboratorul a fost deschis de mine, în anul 2008, iar recent am înregistrat poligrafic și am diagnosticat pacientul cu numărul 1000 care suferă de sindrom de apnee în somn”

Există tratament pentru această afecțiune?

„Sindromul de apnee în somn se tratează foarte uşor cu ajutorul unui aparat care, prin intermediul unei măşti, asigură o presiune la nivelul căilor respiratorii superioare. Astfel aparatul suflă aer cu anumită presiune şi ajunge în căile respiratorii superioare, înlăturând obstrucția de la nivel acestora”