In Centrul Medical Phoenix-Medicover Craiova se pot efectua ecografii de șold la nou-născuți. Această investigație nu iradiază, fiind total sigură pentru bebeluși

0
2232

Chirurgia pediatrică este o sub-ramură a chirurgiei, axată pe tratarea afecțiunilor copiilor până la 18 ani, prin intervenție chirurgicală. Sunt multiple afecțiuni ale copiilor care pot fi tratate prin chirurgie pediatrică, iar unele din cele mai frecvente pot fi regăsite în acest material.

Sunt unele afecțiuni ale copiilor care pot fi tratate prin administrarea de medicamente, iar altele prin intervenție chirurgicală. Unele din cele mai frecvente afecțiuni ale copiilor ce pot fi tratate prin intervenție chirurgicală se realizeazâ și în Centrul Medical Phoenix-Medicover.

Ziarul Sănătatea: Ce rol are ecografia de șold și de ce este atât de importantă?

Centrul Medical Phoenix-Medicover: „Ecografia de șold este o investigație esențială, care ajută la depistarea timpurie a displaziilor de șold. De altfel, această investigație este și singura modalitate prin care poți afla dacă cel mic are sau nu displazie de șold sau dacă există vreun risc în acest sens. La Centrul Medical Phoenix Medicover Craiova, sediul Gerota, poți efectua această investigație. Ecografia de șold este o investigație total sigură pentru nou născut, fiind esențială în depistarea displaziilor de șold.

Ziarul Sănătatea: Iradiază ecografia de șold?

Centrul Medical Phoenix-Medicover: „Ecografia de șold este un examen cu ultrasunete. Aceasta nu iradiază absolut deloc, fiind total sigură pentru nou-născut. De asemenea, nu este o investigație dureroasă. Deoarece această investigație este non-invazivă, poate fi efectuată ori de câte ori este recomandată, chiar dacă intervalele de timp dintre investigații sunt relativ mici.

Ziarul Sănătatea: Când este recomandat să se efectueze ecografia de șold?

Centrul Medical Phoenix-Medicover: „Este recomandat ca această investigație să fie efectuată în intervalul de 4-6 săptămâni de la naștere, înainte ca femurul să se osifice. Este ideal ca o eventuală malformație existentă să fie depistată cât mai repede, pentru a putea fi și vindecată eficient. Dacă displazia este depistată mai târziu, poate afecta sever sănătatea copilului.”

Ziarul Sănătatea: Dacă nu am efectuat ecografia de șold, mai pot efectua o altă investigație ulterior?

Centrul Medical Phoenix-Medicover: „Dacă din diferite motive, nu ați efectuat ecografia de șold în intervalul recomandat, mai există o posibilitate de a depista această malformație. Acesta se numește radiografie de bazin, însă marele dezavantaj este că investigația implică expunerea nou-născutului la raze X, adică doză minimă de iradiere.”

Ziarul Sănătatea: Toți nou născuții trebuie să efectueze această investigație?

Centrul Medical Phoenix-Medicover: „Ecografia de șold este recomandată tuturor nou născuților, însă mai ales celor care au un grad mai ridicat de risc în ceea ce privește displazia de șold, precum cei cu antecedente familiale de displazie, torticollis congenital sau picior talus valgus. De asemenea, dacă vârsta mamei la naștere e peste 35 de ani, este recomandat să efectueze nou născutului această investigație.”

Ziarul Sănătatea: Ce se întâmplă în timpul efectuării ecografiei de șold?

Centrul Medical Phoenix-Medicover: „Bebelușul va fi așezat pe o masă, culcat, pe o parte și va fi dezbrăcat în partea de jos. Medicul va aplica un gel pe piele și va trece un transductor pe toată porțiunea, cu mișcări circulare, ușoare, care să nu producă disconfort. Ultrasunetele vor penetra zona examinată și vor oferi o imagine cât mai exactă a acesteia, imagine ce va fi redată pe un monitor.”

Ziarul Sănătatea: Cât durează efectuarea unei ecografii de șold?

Centrul Mefical Phoenix-Medicover: „Timpul mediu pentru efectuarea acestei investigații este de 20 de minute. Intervalul de timp dedicate investigației poate să difere de la un caz la altul.”

Ziarul Sănătatea: De ce apare displazia de șold?

Centrul Medical Phoenix- Medicover: „Displazia de șold este o afecțiune ale cărei cauze nu sunt încă pe deplin cunoscute. Există o serie de factori ce pot crește riscul pentru displazie de șold, printre aceștia numărându-se:
• Înfășatul, care poate crește riscul de luxație de șold, prin ținerea picioarelor întinse și legate,
• Sexul- Fetele au o predispoziție mai mare de a face luxație de șold decât băieții,
• Moștenirea genetică,
• Deformații precum picior talus valgus sau torticolis,
• O vârstă a mamei la naștere de peste 35 de ani,
• Poziția fătului în uter- Dacă fătul are o poziție vicioasă în burta mamei sau cantitatea de lichid amniotic este mai mică decât în mod normal, riscul crește.”

Ziarul Sănătatea: Ce alte afecțiuni pot avea bebelușii pentru care să necesite intervențiile chirurgilor pediatri?

Centrul Medical Phoenix-Medicover: „Spre exemplu pentru granulomul ombilical. Granuloamele ombilicale afectează în principal nou-născuții. Acestea pot să apară în urma tăierii cordonului ombilical și arată ca un nod roșu, acoperit de un lichid galben sau limpede. Granulomul ombilical are nevoie de tratament, pentru că altfel poate duce la infectarea zonei. Soluțiile de tratament pentru granulom ombilical diferă. De cele mai multe ori, granulomul ombilical poate fi tratat cu ajutorul azotatului de argint, la recomandarea medicului de specialitate. Sunt și cazuri însă în care granulomul ombilical se poate afla în stadiu evolutiv avansat și este nevoie de intervenție chirurgicală.

O altă afecțiune este fimoza. Aceasta este o afectiune a penisului care apare la unii copii care nu sunt circumcisi. A avea fimoză nu este neapărat o problemă. Devine o problemă doar atunci când provoacă simptome. Preputul este strâns atunci când se nasc copii, dar de obicei devine mai slăbit până când copilul are 2 ani. În timpul anilor cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani, preputul se slăbește și începe să se separe de capul penisului lor. Fimoza se poate întâmpla și după copilărie. De cele mai multe ori, fimoza poate fi tratata medicamentos la recomandarea medicului de specialitate, insa cele mai multe cazuri se rezolva prin interventie chirurgicala.

O altă problemă o reprezintă unghiile incarnate la cei mici, sunt comune si foarte dureroase. Cauzele aparitiei acestora sunt multiple:
– Unghiile de la picioare sunt de obicei împinse în piele prin purtarea de pantofi stransi.
– Tăietura minusculă făcută de unghie permite bacteriilor să intre în piele. Tăietura devine apoi infectată.
– Colțul ascuțit al unghiilor îngropate continuă să crească. Cu cât merge mai adânc, cu atât devine mai dureros.
Daca cel mic se confruntă în mod repetat cu unghie incarnată sau daca inflamatia este severa, este posibil sa aiba nevoie de o intervenție chirurgicala pentru a îndepărta o parte din unghie. Scopul este de a face ca unghia sa crească drept, fara colțuri ce pot patrunde in piele.

Ziarul Sănătatea: Ce alte servicii medicale se realizează în Centrul Phoenix-Medicover?

Centrul Medical Phoenix-Medicover: „Alte servicii de chirurgie pediatrică disponibile în cadrul Centrului Medical Phoenix Medicover sunt: decalotare și debridare, precum și sutură de plăgi sau închidere de plăgi cu benzi adezive.”

Ziarul Sănătatea: Aceste servicii sunt decontate de CAS?

Centrul Medical Phoenix-Medicover: „În centrul nostru aceste servicii sunt decontate de CAS. Spre exemplu consultațiile realizate de dr. Bidileci Doru.”

Echipa de chirurgi pediatri care efectuează investigații în cadrul Centrului Medical Phoenix-Medicover Craiova