Învățământ de calitate şi stagii de pregătire profesională efectuate în străinătate, pentru elevii Şcolii Teologico-Sanitare „Sf. Iosif” din Craiova

0
2457
Postliceala Sf. Iosif
Autor: Cristina Cârstea

Școala Postliceală Teologico-Sanitară „Sfântul Iosif” din Craiova a accesat în anul școlar 2018-2019, trei proiecte de mobilitate destinate elevilor. Două dintre acestea se află în stadiul de raportare finală, iar un stagiu urmează să asigure în anul şcolar 2019-2020 pregătirea practică pentru 38 de elevi și două cadre didactice, în Spitalul de Neurologie din Graz-Austria și în Spitalul „Antonio Cardarelli” din Campobasso-Italia. În cadrul acestor proiecte, școala accesează fonduri europene nerambursabile, pentru a le putea oferi elevilor experiențe profesionale ce constau în stagii de pregătire practică în unități medicale din Austria si Italia.

Monica Wojcicki, directorul Şcolii Postliceale „Sf. Iosif”, ne-a prezentat modul în care aceste fonduri pot fi accesate şi care sunt condițiile prin care aceşti tineri să poată ajunge acolo.

Postliceala Sf. Iosif

„În primul rând este nevoie de foarte multă muncă, de bunăvoință şi nu în ultimul rând de profesionalism. Pentru a accesa aceste fonduri este depusă o cerere de candidatură care presupune o muncă asiduă, având lângă mine echipa care se ocupă de proiecte, constituită în cadrul şcolii, iar mai apoi, pe baza aprobării acestei cereri, se pregăteşte proiectul în sine. Acestei cereri i se alătură şi cererea de finanțare, pe baza căreia se obține un grant nerambursabil de la comunitatea europeană, bani pe care noi îi folosim pentru mobilitatea elevilor în străinătate.

Aceste mobilități fac parte din stagiile de pregătire practică de la nivelul anului şcolar. De asemenea, ei fac practică şi în celelalte spitale din județul Dolj, cum este şi Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Cei ce vor să acceseze cursurile şcolii noastre sunt aşteptați pentru înscrieri”

Ce spun elevii atunci când se întorc în țară?

„În timpul stagiilor de practică tinerii acumulează cunoştințe noi. Aceştia sunt impresionați de cum se desfăşoară practica în aceste spitale. Personalul medical este foarte mulțumit de elevii noştri şi ne îndeamnă cu drag să revenim oricând. În urmă accesării acestor programe, elevii au la dispoziție în general perioade de o lună sau două, timp în care se pot înscrie, urmând apoi o selecție a acestora”, ne informează Laura Fugaru Andrei, cadru didactic informatică medicală și contabil șef în cadrul şcolii postliceale

Postliceala Sf. Iosif

„Alături de noi se află elevii participanți la ultimele două proiecte europene pe care Şcoala Postliceală „Sf. Iosif” le-a implementat prin programul Erasmus +. Sunt participanți la mobilități efectuate în Spitalul din Gratz-Austria şi spitalul din Campobaso- Italia”, a precizat Monica Wojcicki dorectorul şcolii

Elevii care tocmai s-au întors în țară spun că experiența acumulată i-a motivat pe mulți dintre ei să rămână în țară, deoarece ştiu că şi aici există medici extraordinari.

Postliceala Sf. Iosif

„Pentru noi este o experiență frumoasă şi unică, în cadrul căreia am acumulat foarte multe cunoştințe. Cei din Italia ne-au primit cu brațele deschise. Atât medicii, cât şi asistentele şi întregul personal medical s-a purtat extraordinar cu noi. Pacienții au fost de asemenea foarte încântați, iar noi ne-am ataşat la rândul nostru de ei. Pentru a comunica foloseam limba italiană. Au fost foarte deschişi, iar noi le-am oferit în schimb afecțiunea noastră şi a fost o experiență pe care aş repeta-o de mai multe ori. Ni s-a propus să ne întoarcem pentru a lucra în cadrul spitalului. Au nevoie de personal care se implică şi care pun suflet în tratarea pacienților. Atitudinea noastră a contat foarte mult pentru ei.

Există o diferență între şcolarizarea de aici şi cea din Italia. Igiena este desăvârşită, iar medicii sunt de un calm extraordinar şi obişnuiesc să lucreze în echipă. Ne dorim ca o parte dintre noi să rămână în țară pentru că ştim că şi aici există medici extraordinari”

Postliceala Sf. Iosif

Prin intermediul acestor proiecte, ce vizează mobilitatea elevilor în unități sanitare din afara țării, conducerea școlii își propune:
  • cunoașterea, îmbunătățirea și aplicarea de către elevi a celor mai moderne tehnici de îngrijire a pacienților cu probleme care țin de specialități ale medicinei, cum ar fi ; medicină internă, chirurgie, terapie intensivă, neurologie, medicină paliativă, etc.
  • îmbunătățirea comunicării și cunoașterea termenilor medicali  în  limbi de circulație internațională (germană, italiană, engleză).
  •  cunoașterea culturii, tradițiilor și obiceiurilor popoarelor Europei.
  •  consolidarea și ușurarea tranziției între formarea profesională și ocuparea unui loc pe piața muncii interne sau europene
Proiectele accesate sunt următoarele:

Proiectul Exercițiului 2017, nr.2017-1-RO01-KA116-035862. Acest proiect a asigurat un stagiu de pregătire practică, pentru 10 elevi,  în Spitalul de Neurologie din Graz, Austria. Grantul accesat de la Comunitatea Europeană este în valoare de 28.090 Euro. În acest moment, proiectul se află în stadiul de raportare finală.

Proiectul Exercițiului 2018, nr.2018-1-RO01-KA116-047729. Prin intermediul acestuia a fost asigurat un stagiu de pregătire practică, pentru 16 elevi, în Spitalul „Antonio Cardarelli” din Campobasso, Italia. Grantul accesat de la Comunitatea Europeană este în valoare de 49.648 Euro, iar proiectul se află încă în faza de derulare.

Proiectul Exercițiului 2019. Acest proiect are ca scop asigurarea unui stagiu de pregătire practică, pentru 38 de elevi și două cadre didactice, în anul școlar 2019-2020, în Spitalul de Neurologie din Graz, Austria și în Spitalul „Antonio Cardarelli” din Campobasso, Italia. Grantul solicitat de la Comunitatea Europeana este în valoare de 104.614 Euro. Proiectul se află în stadiul de așteptare a rezultatului aplicației depuse privind solicitarea grantului.

Postliceala Sf. Iosif

Pentru toți cei care doresc să înceapă cursurile Şcolii Teologico-Sanitare „Sf. Iosif” şi să aibă ocazia unică de a face practică în unele dintre cele mai bune spitale din străinătate, pot găsi mai multe informații la numărul de telefon 0251 411 227, sau la sediul şcolii aflat pe Calea Unirii, nr. 86, Craiova.