Începând din luna ianuarie, vaccinarea anti HPV se va face gratuit

0
4141

Autor: Cristina Cârstea

Începând din luna ianuarie, vaccinarea anti HPV se va face gratuit. Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin, urmând ca primele 20.000 de doze să fie distribuite către direcțiile de sănătate publică, chiar de săptămâna viitoare.

Conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, numărul dozelor de vaccin poate fi suplimentat până la 2.100.000, în funcție de numărul cererilor înregistrate și derularea campaniei de vaccinare.

Ce înseamnă HPV?

HPV vine de la Human Papilloma Virus, un virus care provoacă cea mai frecventa infecție cu transmitere sexuală, reprezentând unul dintre principalii factori de apariție a cancerului de col uterin. Până în prezent, există peste 120 de genotipuri HPV identificate, dintre care 15 reprezintă cauza de apariție a cancerul de col uterin. Cele mai cunoscute tipuri de HPV asociate cu cancerul cervical in intrega lume sunt tipurile 16 si 18, acestea fiind responsabile de aproximativ 70% din cancerele de col uterin la nivel internațional. Conform statisticilor, 8 din 10 femei active sexual vor fi infectate cu acest virus la un moment dat, pe parcursul vieții.

În România incidența cancerului de col uterin este de 3 ori mai mare decât media Uniunii Europene. Anual se înregistrează în medie 4.343 cazuri noi de cancer de col uterin, iar 1.909 decese sunt cauzate de această boală.

De asemenea, pe lângă cancerul de col uterin, virusul HPV este asociat și cu alte tipuri de cancere: vulvar, vaginal, anal, penian si orofaringeal.

Cine poate beneficia de vaccinarea gratuită anti HPV?

Vaccinarea se poate face în cabinetele medicilor de familie şi se adresează fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat vaccinarea anterior, în perioada 2017-2018. Campania se adresează de asemenea şi fetelor care au trecut de această vârstă dar care au solicitat.

Campanie de informare a populației

Înainte de a începe campania de vaccinare, vor avea loc campanii de informare şi conştientizare a pericolului reprezentat de virusul HPV. Cei care vor lua parte la aceste campanii voor afla cât de importantă este protecția oferită de vaccin.

Ministrul Sănătății, Florin Costache, trage un semnal de alarmă, amintind faptul că deşi este boală care ucide, cancerul de col uterin poate fi prevenit, vaccinarea anti HPV şi screeningul, fiind extrem de eficiente.

“Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică. Dar atunci când introducem noi vaccinuri în calendarul de imunizare este de datoria noastră să pregătim populația și să explicăm așa cum trebuie lucrurile. Am avut o perioadă în care am avut vaccinuri pe stoc, pe care le-am irosit”, afirmă Victor Costache, ministrul Sănătății.

Pentru a afla mai multe informații referitoare la campania de vaccinare,  părinții trebuie să se adreseze medicilor de familie.