În România contează unde te naști, ca să poți trăi! Aparatură pentru salvarea copiilor născuți prematur la Spitalul Filantropia Craiova!

0
1856

Vin pe lume fără prea multe șanse. Picătura de viață de care se agață depinde de profesionalismul medicilor, dar și de aparatura din clinică. Este vorba de bebelușii născuți cu probleme ce ajung în Clinica de Neonatologie a Spitalului „Filantropia“. Și sunt tot mai mulți. În România, 10% dintre copii se nasc înainte de termen, iar numărul lor creşte de la an la an. România este țara din UE cu cea mai mare mortalitate infantilă. Viețile copiilor au fost salvate de multe ori datorită aparaturii primite din sponsorizări. Ieri, organizația Salvați Copiii România a adus mai multe aparate pentru dotarea secției de neonatologie a Spitalului Municipal Filantropia din Craiova.

În Oltenia mortalitatea infantilă este ridicată

Pe lângă lipsa de dotare a unor secții, medicii spun că alte cauze importante sunt nivelul socio-economic scăzut, dar și neadresabilitatea la timp spre serviciile medicale.  În ultimii ani, medicii craioveni  îngrijesc copii născuți înainte de termen și cu greutate tot mai mică. Altădată, aceștia erau considerați avortoni. Acum echipa condusă de dr. Mirela Siminel, şefa clinicii de Neonatologie de la Spitalul „Filantropia” Craiova.

Medicii de aici duc mereu o luptă contracronometru pentru salvarea micuților pacienți. Spitalul Municipal „Filantropia Craiova a preluat, în 2017, toate nașterile din Craiova, dar și cazurile grave din întreg județul Dolj (în total, 3.437 de nașteri, dintre care 360 premature, cu 133 de nou-născuți sub 1.500 de grame), cât timp  maternitatea județeană a fost în renovare, iar unitatea spitalicească face acum demersuri să devină maternitate de grad trei.

Donațiile de aparatură, salvează vieți

Tocmai de aceea, Salvați Copiii România a donat secției de neonatologie aparatură extrem de necesară. De acum, medicii vor avea la dispoziție opt monitoare de funcții vitale și două lămpi de fototerapie, în valoare totală de 12.400 de euro. În total, din 2013 și până în prezent, Salvați Copiii România a făcut donații totale de 77.500 euro în județul Dolj, și la Spitalul Județean de Urgență Craiova și Spitalul Municipal Segarcea, ceea ce a contribuit semnificativ la scăderea ratei mortalității infatile la 6 la mia de născuți vii, mai mică decât media pe țară.

„Anul trecut, cât am preluat toate cazurile grave din județ, am înțeles, o dată în plus, importanța vitală a unui incubator, de pildă. Am avut nou-născuți de 1.100 de grame, care acum au crescut și au recuperat aproape miraculos decalajul. Nu ar fi fost posibil fără aparatura medicală pe care Salvați Copiii a donat-o maternității noastre”, a spus dr. Mirela Siminel, șeful sectiei de Neonatologie.

În România contează unde te naști, ca să poți trăi: doar 23 de unități sunt de nivel III și pot prelua cazurile severe.

Nașterea rămâne, în țara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur care nu are șansa de a se naște într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supraviețui. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor. (Raport WHO Born too soon). În România, este cazul unuia din 10 copii, care se naşte prematur şi are nevoie de intervenție medicală urgentă încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern.

”Investiția pe care o facem în maternități de câțiva ani deja este cea mai directă investiție în viața copiilor născuți înainte de termen. Statisticile ne arată că rata mortalității infantile scade acolo unde există aparatură medicală fără de care actul medical nu se poate desfășura. Tocmai de aceea, este extrem de urgent ca Guvernul să își asume o politică pe termen lung, coerentă, prin care să asigure că dreptul la viață al nou-născutului este garantat în mod real, oricare ar fi maternitatea în care se naște”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Deși mortalitatea perinatală ajunge la 90% dacă un prematur precoce nu se naşte în spitalul adecvat echipat, în prezent, în România există doar 23 de unități de nivel III de terapie intensivă nou-născuți, dintre care nouă în București. Mai mult, există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar de 30 paturi la un million de locuitori, România are doar aproximativ 300 de locuri în terapia intensivă neonatală.

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Amalia Năstase, Ambasador al campaniei, a vorbit despre un mecanism pe care fiecare dintre noi îl are la îndemână, pentru a salva viața prematurilor: „Salvați Copiii mai face un lucru minunat, dincolo de intervenția concretă și consistentă: ne învață cum să ajutăm. Mecanismul de redirecționare a 2% din impozitul pe venit este la îndemâna fiecăruia dintre noi, iar cei de la Salvați Copiii știu cum să convertească acest procent în vieți salvate”.

Fiecare dintre noi poate ajuta la îmbunătățirea situației

Organizația Salvați Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecționarea a 2% din impozitul anual pe venit și îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternitățile din România cu aparatură de ultimă generație, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/.

Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.