Focar de rujolă la Spitalul Județean de Urgență Slatina

0
1138

Rujeolă continuă să îmbolnăvească tot mai mulți copii. Este focar la Spitalul Județean Slatina. 15 cazuri noi de rujeolă au fost internate, în doar trei zile. „S-a instituit un focar de rujeolă, la nivelul unei comunități de rromi din Slatina. Focarul de rujeola a însumat 15 cazuri, din care opt cazuri sunt confirmate cu laboratorul, iar șapte cazuri sunt confirmate pe criterii clinice”, spun reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Olt.

De la începutul anului, în județul Olt s-au înregistrat 31 cazuri de rujeola confirmate cu laboratorul din cadrul Institutului Cantacuzino București. Toate cazurile au fost izolate în secțiile de Boli Infecțioase din cadrul S.J.U.Slatina 27 cazuri, Spitalul Municipal Caracal un caz, Spital Craiova trei cazuri.

România se confruntă cu o importantă epidemie de rujeolă care afectează în principal copii din grupele de vârstă de sub 15 ani.

Rujeola sau pojarul este o infectțe virală foarte contagioasă care apare ca o erupție cutanată și care are simptome asemănătoare cu raceala. Boala se transmite pe cale aerianănă, prin tuse sau strănut.

Rujeola poate afecta pe oricine, însă au un risc crescut de a dezvolta boala:

  • Persoanele nevaccinate împotriva rujeolei
  • Oamenii neimunizați care călătoresc în țările în curs de dezvoltare, unde rujeola este mai frecventă
  • Persoanele cu o deficiență de vitamina A

Principalele simptome ale rujeolei apar la aproximativ două săptămâni după ce copilul a fost infectat. Rujeola începe să se manifeste prin ochi roșii, secreții nazale, tuse și febră mare, dupa care apare erupția cutanată.

Cât de periculoasă este rujeola?

Rujeola poate fi o boală gravă la toate grupele de vârstă, însă este deosebit de periculoasă în cazul copiilor mai mici de 5 ani și la adulții cu vârste peste 20 de ani. Conduce frecvent la complicații severe, cum ar infecțiile pulmonare joase, infectți ale creierului și infecții bacteriene secundare – acestea din urmă necesită tratament, antibiotic.

Vaccinul – singură măsură eficientă de prevenire a rujeolei

Rujeolă poate fi prevenită printr-un vaccinare care oferă imunitate pe tot parcursul vieții. Este vorba de vaccinul ROR, destinat imunizarii împotriva a trei boli infecțioase care dau și numele vaccinului: rujeolă, oreion și rubeolă.O doză de vaccin ROR oferă o protecție de aproximativ 93% împotriva rujeolei, iar două doze au o eficacitate de 97%.

Conform Calendarului Național de Vaccinare, în România se recomandă administrarea a două doze de vaccin ROR copiilor, după cum urmează:

  • Prima dozăla un an
  • A două doză între 5 și 7 ani

Cea de a două doză este recomandată deoarece aproximativ 5% din oameni nu răspund la prima doză.

Vaccinarea este recomandată și pentru adulți

Atât pentru copii, cât și pentru adulți vaccinul oferă cea mai bună protecție împotriva rujeolei. Astfel, poți opta oricând pentru vaccinare, dacă nu ești sigur ai fost imunizat împotriva bolii în copilărie. Vaccinul oferă protecție în termen de aproximativ două săptămâni.