Farmaciile pot să vândă online medicamentele care se dau fără prescripție

0
718

Noi reguli au fost introduse pe piața farmaceutică.

La începutul acestei săptămâni a fost aprobată legea prin care farmaciile pot vinde online medicamentele pentru care nu este nevoie de prescripţie. Aceasta va intra in vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Este vorba despre  completarea Legii farmaciei nr. 266/2008, care a devenit Legea nr. 160/2018. Potrivit acestei legi, “vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală sunt permise numai în cazul farmaciilor comunitare şi drogheriilor autorizate potrivit prezentei legi şi care notifică Ministerului Sănătăţii intenţia de a desfăşura această activitate, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii”.

Legea farmaciei nr. 266/2008 nu avea nici un fel de prevederi care să permită funcţionarea farmaciilor online, astfel că acestea erau ilegale în România. Numărul site-urilor care fac comerţ cu medicamente a crescut semnificativ în ultimii ani, iar produsele care circulă în mediul online nu prezintă siguranţă pentru consumator. Odată ce prevederile cuprinse în proiectul de lege prezentat se vor aplica, farmaciile şi drogheriile autorizate în baza unui aviz obţinut de la Ministerul Sănătăţii vor putea comercializa şi pe internet medicamente care se acordă fără prescripţie medicală.

Comercianţii care nu vor respecta legea  riscă să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 30.000 şi 50.000 de lei, autorităţile având dreptul chiar să închidă unităţile.

Sancţiunile sunt prevăzute pentru: funcţionarea unei farmacii sau a unei drogherii fără autorizaţie de funcţionare emisă de Ministerul Sănătăţii; deţinerea sau eliberarea în drogherii a unor medicamente ale căror deţinere şi eliberare sunt interzise în drogherie; încălcarea prevederilor potrivit cărora o farmacie comunitară funcţionează numai în prezenţa cel puţin a unui farmacist, care nu poate fi înlocuit de o persoană de altă profesie, respectiv o drogherie funcţionează numai în prezenţa a cel puţin unui asistent medical de farmacie sau a unui farmacist; vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală de către unităţi farmaceutice ori persoane fizice sau juridice neautorizate de Ministerul Sănătăţii în acest scop.

Noua legislaţie prevede şi sancţionarea cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei în cazul afişării emblemei sau a firmei farmaciei sau a drogheriei de către unităţi neautorizate.