Ecocardiografia 4D cu cele mai avansate măsurători, introdusă pentru prima dată în Craiova, la Centrul Medical Speranța

0
2858
Processed with VSCO with c1 preset

CENTRUL MEDICAL SPERANȚA – medici cu experiență, foarte bine pregătiții, atât pe partea imagistică cât şi pe partea de diagnosticare și tratament, un centru cu aparatură de ultimă generație şi singurul loc din România unde se poate efectua o ecografie cardiacă 4D, cu măsurători complexe şi complete.

Dr. Radu Popa – medic cardiolog cu competență în ecocardiografie, de la Centrul Medical Speranța, ne informează că, în ultimii ani, ecocardiografia a evoluat semnificativ.

„La momentul actual, putem spune că ecografia 4D este la fel de utilă precum a fost ecografia 2D la începuturile apariției sale. Când vorbim de ecografie 4D vorbim de ecografie avansată, de o ecografie de ultimă generație. Acest ecograf, care se află în Clinica Speranța, implementează ultimele protocoale ecografice recomandate de Societatea Europeană de Imagistică şi Ultrasonografie din anul 2018. Noutăți în ecografia inimii sunt măsurătorile 4D de ventricul drept şi ventricul stâng şi vizualizările 4D ale camerelor cardiace şi ale valvelor, folosind diverse tipuri de ferestre automate. Ecograful te ajută foarte mult să vizualizezi structurile interesante şi îți permite să te focusezi pe unele dintre acestea”

Medicul specialist a precizat şi care sunt principalele avantaje ale utilizării ecografiei 4D

„Ecografia 4D este o metodă precisă, prin care se poate institui mult mai devreme tratamentul specific medicamentos sau intervențional, înainte ca boala sa fie deja instalată complet. Spre deosebire de ecografia 2D unde doctorul îşi poate folosi imaginația şi poate da nişte numere aproximative ochiometric, la ecografia 4D măsurătorile sunt exacte, iar calitatea imaginii este mult mai mare.

Avantajelele acestui tip de ecografie sunt reprezentate şi de faptul că aceasta poate fi efectuată şi repetată ori de câte ori este necesar, inclusiv de către femeile însărcinate şi copiii mici, fără a afecta sănătatea pacientului, neexistând riscul iradierii. Ecografia 4D este o procedură rapidă, ce oferă de fiecare dată informații complexe asupra funcției cardiace, având o rezoluție bună în timp şi în spațiu, cu rezultate comparabile cu RMN-ul cardiac.”

Recomandată tuturor pacienților începând cu vârsta de 3 ani, Centrul Medical Speranța asigură un mediu prietenos micilor pacienți

„Ecografia 4D se adresează tuturor pacienților, indiferent de vârstă şi afecțiunea de care suferă. Deşi cardiologia se împarte în două ramuri, cardiologie pediatrică şi pentru adulți, din fericire eu pot să evaluez pacienții din ambele categorii. Cel mai mic pacient căruia i-am făcut o ecografie 4D are doar 9 ani, acest tip de ecografie fiind recomandată tuturor pacienților cu vârsta peste 3 ani”, afirmă dr. Radu Popa

Datorită acurateții sale, ecograful 4D, poate pune cu precizie un diagnostic, chiar şi în formele uşoare ale bolii

„Cu ajutorul ecografiei cardiace 4D, pot fi urmăriți pacienții cu tratament oncologic, care sunt afectați cardiac din cauza chimioterapiei. De asemenea, acest tip de ecografie este recomandat şi pacienților ce suferă de boala cardiacă ischemică, ecografia 4D identificând cu precizie zonele afectate ale inimii şi posibilitatea apariției unora noi. Astfel se poate ajusta tratamentul în funcție de gravitatea bolii ischemice. În miocardite, cu ajutorul ecografiei 4D, se poate pune cu precizie diagnosticul de afectare cardiacă, chiar si in cazul formelor uşoare. Pană acum, cu ajutorul metodelor clasice, puteau fi diagnosticate doar formele severe de boală, deoarece metodele de ecografie clasice nu aveau acuratețea necesară.

Bolile cardiace sunt foarte variate şi prezintă evoluție în timp, monitorizarea pacientului fiind esențială. Ecografia 4D este cea care facilitează urmărirea pacientului prin observarea modificărilor cardiace anatomice şi funcționale mult mai precoce şi mult mai precis, înainte de a se ajunge la o formă severă a bolii, moment în care opțiunile terapeutice sunt mult mai reduse. Este uşor de diagnosticat o boală cardiacă severă, când toate semnele şi simptomele sunt evidente, însă este mult mai dificil de diagnosticat o boală la debut, când semnele acesteia sunt discrete, iar de multe ori pacientul este asimptomatic. Prin ecografia 4D creşte precizia diagnosticului, lucru dorit atât de medic cât şi de pacienți, iar Societatea Europeana de Ecocardiografie a inclus obligatoriu în ecografia standard şi măsurătorile 4D”, a mai adăugat medicul cardiolog

Ecocardiografia este necesară în cazul în care apare unul dintre simptomele:

– dificultate în respiraţie, în repaus sau la efort;
– oboseală excesivă;
– umflarea picioarelor;
– dureri toracice;
– palpitaţii ale inimii;
– dereglări de ritm cardiac.

Centrul Medical Speranța se află pe Strada Înfrățirii, nr. 16, 200530 Craiova
Tel. +40 771 493 887
https://www.facebook.com/centrumedicalsperanta/
https://clinicasperanta.ro/