Dr. Mihaela Fratoştițeanu- specialist în Alergologie şi Imunologie Clinică- Lifemed Art Craiova

0
13668

Autor: Cristina Cârstea

Numărul persoanelor care dezvolta alergii a crescut alarmant în ultimii ani, iar cei mai afectați sunt copiii. Alimentația necorespunzătoare, dar și tratamentele foarte agresive, cu antibiotice într-un mod nejustificat, fără recomandarea medicului pot contribui la scăderea rezistenței organismului. Alergiile pot să apară însă la orice vârstă, iar atunci când apar, cel mai bine este să apelăm la sfatul specialistului.

Dr. Mihaela Fratoştițeanu este medic specialist Alergologie şi Imunologie Clinică. Este un medic plin de energie şi dedicat în totalitate activității sale cu pacienții. Atunci când am intrat în cabinetul „Lifemed ART” din incinta clinicii „Alb-Med”, din Craiova, am simțit aceeaşi căldură pe care dr. Mihaela Fratoştițeanu le-o arată şi pacienților atunci când îi calcă pragul. Medicul îşi tratează pacienții cu profesionalism, folosind tehnici şi aparatură de ultimă generație. Specialistul ne-a prezentat care sunt cele mai întâlnite tipuri de alergii, cum se manifestă, dar şi cum pot fi prevenite şi tratate acestea.

Ce este Alergia?

Alergia este o reacţie exagerată a organismului împotriva anumitor  substanţe din mediul ce ne înconjoară, denumite alergeni. Alergologia se ocupă cu depistarea şi diagnosticarea, profilaxia şi tratamentul (medicamentos şi/sau imunoterapie, după caz), monitorizarea şi educaţia complexă a pacienţilor cu boli alergice, afecţiuni de hipersensibilitate iniţiate prin mecanisme imunologice.

Un răspuns de tip alergic poate fi indus de alimente, medicamente, veninuri de insecte și, cel mai frecvent, de alergenele aeropurtate de tipul prafului de casă, polenurilor, mucegaiurilor, epitelii de pisică,etc. Simptomele pe care o persoană alergică le are sunt determinate de tipul alergenului la care se dezvoltă reacţia şi de calea sa de pătrundere în organism.

În funcție de timpul de apariție, aceste reacții ale organismului pot să apară imediat, aşa cum se întâmplă în cazul rinitelor, manifestate prin strănut, rinoree, prurit nazal sau ocular, sau pot să apară tardiv, aşa cum este cazul eczemelor şi leziunilor cutanate, ca urmare a expunerii la diversi factori precum produsele de corp, produsele cosmetice și cele de curățare.”

De ce este bine să apelăm la sfatul medicului alergolog?

„Atunci când apare o problemă este ideal să se apeleze la sfatul unui medic deoarece, în încercarea de a se trata singur, pacientul poate lua o doză foarte mare care poate fi extrem de agresivă. Ideal este să se înceapă cu doze mici, alese de către medicul alergolog. De asemenea este foarte important ca pacientul să fie tratat corect deoarece acesta poate să dezvolte în timp manifestări astmatice și de respirație, foarte frecvent întâlnite în cazul ambroziei. Ambrozia este unul dintre alergenii care provoacă, cel mai frecvent, astm în termen scurt.

De asemenea, o persoană poate să prezinte mai multe sensibilizării, dar care nu se manifestă toate la același nivel, ci depinde de persoană. Aceasta poate să aibă sensibilizare la polen și la acarieni, însă doar una dintre acestea se manifestă mai sever. Poate să aibă însă și șase sau șapte sensibilizării, important este să știm numărul exact pentru a putea să luăm măsurile corecte de tratament. O rinită alergică la ambrozie implică de asemenea şi niște evicții alimentare. Aceleași fracțiuni moleculare din polenul de ambrozie se pot găsi şi în anumite produse alimentare precum pepenele, iar în cazul acarienilor, aceste fracțiuni se pot găsi în fructele de mare.”

Numărul persoanelor care dezvoltă alergii este în creştere!

„A crescut foarte mult numărul persoanelor care dezvolta alergii, în special în rândul copiilor, deoarece consumă foarte multe alimente ce conțin pesticide sau produse de origine animală care au fost tratate anterior cu antibiotice. Pe lângă toți acești factori alimentari, mai există şi problema factorilor de mediu și a poluării excesive.

Pot fi prevenite alergiile?

„Există anumiți factori care determină felul în care organismul nostru reacționează la alergeni. Contează foarte mult şi dieta alimentară, deoarece unele alimente pot slăbi rezistența corpului. Lipsa de varietate, dietele junk food populare în rândul tinerilor, sau alimentele foarte procesate cum sunt mezelurile și cele care conțin foarte mulți aditivi determină apariția alergiilor.”

Care sunt cele mai întâlnite alergii în rândul copiilor şi adulților?

„În cazul copiilor cu vârsta sub un an predomina alergiile alimentare, cea mai întâlnită fiind la laptele de vacă. Aceste alergii se manifesta prin urticarie- o reacție de tip imediat, identificată prin leziuni la nivelul pielii, sub formă de papule-reliefuri cutanate dure care apar și dispar, foarte pruriginoase.La copiii mai sensibilitățile alimentare pot să coexiste cu rinitele alergice. Rinita alergică este mai scăzută ca și frecvență la cei mici comparativ cu reacțiile alimentare, dar crește după aceea, odată cu înaintarea în vârstă. Există cazuri întâlnite şi la vârste foarte înaintate, aceste rinite alergice putând să apară chiar și la vârsta de 70 de ani. Copiii pot să mai facă de asemenea și dermatită de contact din cauza produselor de curățare și a parfumurilor, dar şi de la plastilină sau de la slime care, deşi nu este alergic, este toxic din cauza compușilor toxici. În adolescență, aceştia capătă însă ușor toleranță şi nu mai sunt la fel de sensibili ca atunci câmd erau mici.

În cazul adulților cele mai frecvente probleme întâlnite sunt de tip respirator, dar sunt în creștere și cele alimentare. Pot să apară probleme chiar și la un produs pe care l-au consumat ani de zile cum sunt reacțiile adverse la anumite medicamente, de tipul umflării buzelor sau pleoapelor, cum este cazul unor medicamente folosite în tratarea hipertensiunii arteriale.”

Cum tratăm alergiile?

„Uneori nu este nevoie de niciun medicament. În cazul dermatitei de contactalergică putem evita medicamentele prin depistarea şi excluderea factorului cauzator. La copii foarte mici întâlnim și cazuri de dermatită atopică. Aceasta este cauzată de un deficit de proteină din țesutul cutanat. Aceștia necesită o îngrijire a pielii mai specială decât ceilalți copii și prezintă un risc ridicat în a dezvolta sensibilizări ulterioare atât alimentare cât și de tipul rinitelor.”

În cadrul cabinetului „Lifemed Art”, din cadrul clinicii „Alb-Med” din Craiova, pacienții pot beneficia de numeroase servicii medicale. Consultația se face gratuit, pe baza biletului de trimitere, cabinetul aflându-se în contract cu CAS

Servicii medicale oferite de „Lifemed Art

  • Consultație
  • Control
  • Testare cutanata prick
  • Testare cutanată patch
  • Peakflowmetrie
  • Pulsoximetrie
  • Spirometrie simplă
  • Spirometrie cu test bronhomotor
  • Imunoterapie sublinguala (desensibilizare alergen specifică)
  • Testare cutanată la agenți fizici

Informații şi programări:

Tel: 0799 227 585/ 0770 657 132
Mail: lifemedart@gmail.com/fmagdamihaela@gmail.com
Facebook: Lifemed ART-Alergologie
Site: www.Lifemedart-Alergologie.ro
Adresă: Str. Dezrobirii Nr. 105 (în incinta clinicii Alb-Med)