Defibrilatoarele automate care salvează vieți au ajuns şi în Craiova

0
1094

Autor Cristina Cârstea

Aproximativ 70.000 de români mor anual din cauza unui stop cardiac. Ambulanța nu ajunge de fiecare dată la timp, iar defibrilatoarele automate ar putea fi soluția pentru a salva nenumărate vieti. În cazul unui stop cardiac, fiecare secunda este importantă. 90% dintre persoanele afectate intră în fibrilație ventriculară, iar asta înseamnă că pot fi salvați dacă se intervine la timp. În urma unui stop cardiac, inima poate reporni şi după opt minute, însă pentru creier este mult prea târziu. Dacă nu primeşte oxigen timp de patru minute, acesta suferă leziuni permanente. De aceea, desi ambulantele reuşesc să ajungă în 10 minute, numărul deceselor rămâne totuşi foarte mare.

Proiectul “Există un erou în fiecare dintre noi”

Rotary Craiova Probitas și Ford Motor Company Fund au dat startul proiectului “Există un erou în fiecare dintre noi”. Proiectul are ca scop dotarea a 5 puncte de prim ajutor, din municipiul Craiova, cu defibrilatoare automate. Aparatele vor fi amplasate în cele mai aglomerate zone din oraș, respectiv:  Electroputere Parc, Mercur Center, Universitatea din Craiova, Gară CFR și Aeroportul International Craiova. Iar odată cu asigurarea acestor puncte cu defibrilatoare, Rotary și partenerii săi vor organiza și cursuri de prim ajutor, în data de 17 noiembrie, în incinta Electroputere Parc. Contextul în care se desfășoară proiectul este dat de nivelul scăzut al cunoștințelor și abilităților comunității în domeniul acordării primului ajutor şi se adresează comunității locale.

Prin amplasarea defibrilatoarelor automate externe cresc şansele de supraviețuire. Acestea pot salva o mulțime de vieți pentru că poate fi folosit de aproape oricine. Defibrilatorul este un aparat utilizat pentru tratamentul fibrilatiei atriale sau ventriculare, care foloseşte stimuli electrici de diferite intensități.

Marți dimineața Aeroportul Internațional din Craiova, unul dintre cele 5 locații vizate, a foat dotat cu un astfel de defibrilator. În cadrul conferinței de presă organizate, Cristiana Geormăneanu, medic primar medicina de urgență a afirmat:

„Acest aparat este un aparat care salvează vieți. Înainte să ajungă specialiştii la un pacient aflat în stop cardio-respirator, oricare dintre noi poate să facă ceva pentru a-i creşte şansa de de supraviețuire. Defibrilatorul face parte din lanțul supraviețuirii, fiind o verigă a acestuia. Este extrem de important pentru că, fără acesta, un individ aflat în stop cardio-respirator nu poate să supraviețuiască. Este un aparat uşor de utilizat de către toate persoanele. Chiar şi cei care nu au niciun fel de cunoştințe medicale pot să-l utilizeze cu succes. Trebuie doar să apese butonul de pornire şi aparatul va da comenzi simple, scurte, precise salvatorului, comenzi pe care acesta le aude. Prin comenzile sale, acest defibrilator coordonează pas cu pas procesul de salvare. Poate fi folosit inclusiv de copii. Odată ce s-au montat electrozii pe pacient aparatul preia toată activitatea de resuscitare, analizează şi interpretează ritmul cardiac al pacientului, iar dacă acest rirm necesită aplicarea unui şoc electric, aparatul va indica acest lucru”


Adrian Camen, vicepreşedintele Rotary Craiova Probitas, a declarat că, în cadrul acestui proiect de mare anvergură se vor face şi cursuri de prim ajutor.

„Acest proiect este unul indraznet, este un proiect unic in Oltenia şi primul după Bucuteşti din punct de vedere al anvergurii. El îşi propune să creeze o comunitate de salvatori prin cursurile pe care noi le inițiem în cele cinci puncte cheie: aeroport, gară, Electroputere Mall, Mercur şi Universitate, unde le vom prezenta oamenilor din aceste instituții. Prin aceste puncte de prim ajutor dotate cu defibrilatoare, vom organiza pe data de 17 noiembrie ,la Electroputere Mall, un curs pentru întreaga comunitate, unde ne dorim să fie prezenți cât mai mulți participanți. Implicarea societății în asistența medicală prespitalicească este foarte importantă dovedită şi în străinătate prin aceste defibrilatoare care sunt montate în majoritatea locurilor publice din țările vest europene”

Aparatura performantă şi intervenția realizată la timp pot salva vieți.