Cum ne afectează diferențele de temperatură? Ce să facem?

0
2229

Variaţile meteorologice nu cauzează probleme legate doar de alegerea vestimentaţiei potrivite sau a stării de spirit, ci sunt un adevărat pericol și pentru imunitatea organismului. 

Precipitaţiile, umiditatea, presiunea atmosferică şi variaţiile meteo, ajung să influenţeze în mod negativ  un număr mare de persoane, declanşând dureri de cap, migrene, ameţeli, tulburări de echilibru,  stări de slăbiciune şi apatie. Diferențele mari de temperatură produc un dezechilibru în interiorul organismului şi implicit al imunităţii, favorizând apariţia virozelor respiratorii sau chiar a pneumoniilor.

Pacienții hipertensivi sunt cei care au cel mai mult de suferit și trebuie să fie foarte atenți în această perioadă. Atunci când vremea se răceşte brusc creşterea indicele tensiunii, mai ales dimineaţa. 

În momentul în care trebuie să suporte diferențe mari de temperatură de la o zi la alta organismul îşi pierde ritmul de odihnă, creşte starea de oboseală şi se confruntă cu scăderea imunităţii. Toate acestea constituie un factor de risc care poate duce la agravarea alergiilor şi la creşterea sensibilităţii în faţa atacurilor bacteriilor şi virusurilor.

Persoanele meteosensibile trebuie să fie și ele atente. Ele pot avea stări emoţionale oscilante, iar în încercarea de a se adapta acestor noi condiţii, se pot confrunta cu stări de indispoziţie şi depresie. În plus, aceştia pot întâmpina probleme de concentrare şi insomnii. 

Cum putem ajuta sistemul imunitar?

  • mierea conține fier, calciu, potasiu, săruri, care ajută la creșterea imunității;
  • echinaceea, propolisul, fructele şi legumele crude sunt primele care pot ajuta la un sistem imunitar mai puternic;
  • evitaţi fumatul şi consumul de băuturi alcoolice în exces;
  • vitamina C este asigurată organismului celor mici de către alimente precum broccoli, conopidă, fructele de pădure, kiwi.