Criza imunoglobulinelor – pacienții cer dreptul la viață! Ministrul Sănătății solicită ajutor european

0
4077
sursa foto: army.mil

Viața multor pacienți care au nevoie de tratament cu imunoglobulină este pusă în pericol.

Cele două firme care aduceau imunoglobuline în România au decis să se retragă de pe piața farmaceutică din țara noastră, în urmă cu luni bune. Din această cauză pacienții au acces cu greu la tratamentul de care le depinde viața. În timp ce autorităţile caută soluţii, pacienţii se luptă cu timpul.

VIEȚILE PACIENȚILOR SUNT PUSE ÎN PERICOL

Bolnavii și reprezentanții lor au făcut demersuri la Ministerul Sănătății (MS) pentru rezolvarea acestei situații. Birocrația și piedicile legislative întârzie rezolvarea problemei. Soluția temporară este ca acestea să fie aduse de Unifarm, compania statului care poate aduce medicamente în țară în situații de urgență. Numai că imunoglobulinele sunt greu de găsit, iar pe termen lung aceasta nu poate fi o soluție pentru bolnavii din toată țara.

Radu Gănescu, președinte COPAC
Radu Gănescu, președinte COPAC

„În acest moment suntem din nou în criză. Nu avem în piața imunoglobuline și pacienții sunt expuși la riscuri. Cele două firme care s-au retras au tot negociat cu Ministerul Sănătății, dar nu au ajuns la nici un consens. Din această cauză, nu au mai adus imunoglobuline pe piața românească. Unifarm a adus prin procedura de nevoi speciale cât s-a putut, dar asta nu este o soluție pe termen lung. Unifarm nu poate aproviziona spitalele mereu. A adus anul trecut câteva cutii care s-au consumat și acum am luat-o de la capăt”, spune Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice. 

Având în vedere discontinuitățile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană, Ministerul Sănătății a luat decizia pentru declanșarea Mecanismului European de protecție civilă. Deciza a fost aprobată de premierul României.

Sunt bolnavi care așteaptă să moară 

Rămași fără tratamentul de care le atârnă viața, bolnavii sunt disperați. Cei mai mulți cer ajutorul asociațiilor de pacienți. Rozalina Lapădatu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) spune că numai în ultimele zile i-au solicitat ajutorul 15 bolnavi.

Rozalina Lapadatu, președinte Asociația Pacientilor cu Afecțiuni Autoimune (APAA)
Rozalina Lapadatu, președinte Asociația Pacientilor cu Afecțiuni Autoimune (APAA)

„Sunt bolnavi care așteaptă să moară având în vedere situația dată. Este nevoie urgentă de rezolvarea acestei mari probleme a sistemului medical. Ne lovim de birocrație și de politica defectuoasă a prețului medicamentului din România”, atrage atenția, Rozalina Lapadatu. 

Minsterul Sănătății a informat Punctul Local Național al Mecanismului European de protecție civilă, din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, despre această decizie și despre necesitatea ca această instituție să solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene, pentru furnizarea în România a cantităților de imunoglobulină disponibile în alte state europene. Demersurile pentru achiziționarea imunoglobulinei vior fi realizate de către Compania Națională „UNIFARM” SA, care va acoperi și costurile.

sursa foto: ziarul de cluj
sursa foto: ziarul de cluj. Sorina Pintea, ministrul Sănătății

„Am epuizat  toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulină în spitale, așa că am decis să declanșăm Mecanismul European de protecție civilă, instrument creat pentru a rezolva astfel de situații”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătății în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină, criza de imunoglobulină pe piața din România continuă cu risc asupra vieții pacienților diagnosticați cu imunodeficiențe primare, boli auto-imune, boli neurologice.