Consumul de alcool și droguri în rândul tinerilor

0
1273

Articol realizat de psihoterapeutul Simona Nuță

Alcoolul este clasificat ca fiind un sedativ, ceea ce înseamnă că încetinește funcțiile vitale ale organismului, ducând la vorbire neclară, pierderea echilibrului, incapacitate de a reacționa în timp util la ceea se întâmplă în jur. În ceea ce privește felul în care afectează psihicul, este ca un drog care reduce mult abilitatea unei persoane de a gândi clar și îi alterează felul în care ia decizii.

Exista si alte substanțe toxice care sunt folosite de adolescenți. Dintre acestea amintim:

  • substanțele toxice cu administrare pe cale inhalatorie (sprayuri, substanțe pe baza de benzen, uleiuri, vopsele si substante adezive). Aceste tipuri de substanțe toxice sunt cel mai frecvent folosite de adolescenții tineri, deoarece sunt usor de procurat si sunt relativ ieftine;
    Cu toate acestea, sunt extrem de toxice, deoarece conțin substanțe precum toluenul, care poate cauza leziuni cerebrale, tumori (utilizarea cronica) si in unele cazuri chiar decesul utilizatorului;
  • droguri folosite cel mai adesea in cluburi, precum: ecstasy (MDMA), gammahidroxibutirat (GHB), flunitrazepam (Rohypnol), numite si drogurile dragostei, deseori folosite de baieții adolescenți pentru coruperea sexuală a fetelor (actul sexual care se consuma dupa intoxicația cu astfel de substanțe, este considerat viol).

Să vorbim în prima parte despre consumul de alcool! De ce consumă adolescenții alcool?

Experimentarea consumului de alcool in anii adolescenței este o acțiune extrem de frecventă. Unele dintre cele mai întâlnite motive pentru care adolescenții consuma alcool sau chiar alte substanțe, precum tutun sau droguri, sunt reprezentate de:

  • Curiozitate;
  • Dorința de a reduce stresul si de a induce starea de relaxare si euforie;
  • Dorința de a se integra in anumite grupuri;
  • Dorința de a se simți sau a părea mai maturi.

Încă de la varste fragede, copiii vad diferite mesaje publicitare care arată cum se bucura de viata persoanele care consuma alcool.

Care sunt cauzele sau situațiile de la care un adolescent devine dependent de alcool?

O primă cauză este anturajul, foarte mulți adolescenți declară că au consumat alcool pentru prima dată sub influența anturajului și din dorința de a se integra, de a face parte dintr-un grup anume.

A doua cauză, din perspectiva mea, este lipsa educației potrivite în ceea ce privește cauzele legate de consumul de alcool. Faptul că nu există politici sociale care să informeze corect asupra problemelor pe care le cauzează alcoolul asupra unei persoane în creștere.

O a treia cauză cred că ar fi permisivitatea socială și uneori ceea ce văd în familie, adică faptul că părinții sunt consumatori, prietenii părinților, bunicii. Chiar de foarte multe ori, părinții, din dorința de a fi prieteni cu copiii lor, le spun „nu-i nicio problemă, bea și tu o gură de vin sau de bere”.

Deci vorbim de permisivitatea și modelul parental. Următoarea cauză sunt conflictele, familiile în care sunt conflicte, care exercită această depresiune asupra adolescenților.

O ultimă cauză, care îmi vine în minte, ar fi că într-un fel sau altul, adolescenții se gândesc că alcoolul îi ajută să-și gestioneze anxietatea și socială și emoțională și să-și controleze mai bine emoțiile. Cu toții știm că adolescenții au mai puține mecanisme de autoreglare decât un adult, iar atunci găsesc alcoolul ca fiind foarte ofertant în zona asta de control al emoțiilor.

Efectele abuzului de alcool

Alcoolul interferează cu percepția persoanei asupra realității si a abilitații de a lua decizii bune. Acest lucru poate fi mai dăunător la copiii si adolescenții care au mai puțină experiență in rezolvarea problemelor si luarea de decizii.

Efectele pe termen scurt ale alcoolului includ:

  • tulburarea vederii, auzului si coordonării
  • percepții si emoții alterate
  • judecată defectuoasa, lucru care poate duce la accidente, înec sau alte comportamente cu risc cum ar fi contact sexual neprotejat sau folosirea de droguri
  • halena
  • mahmureala.

Deși părinților nu le place sa se gândească la acest lucru, adevărul este ca multi copii si adolescenți încearcă alcoolul in timpul liceului sau al facultății. Cercetarile arată că aproape 80% dintre elevii de liceu au baut alcool.

Desi experimentarea alcoolului poate fi un lucru comun printre copii, acest lucru nu este nici sigur nici legal. Deci este bine ca părintele să poarte discuții cu copiii despre consumul de alcool la o varsta mică si sa continue să vorbească pe acesta tema pe măsură ce aceștia cresc.

Cum învâțăm copiii sa spuna „nu”!

Părintele il poate învăța pe copil mai multe metode de a refuza ofertele de alcool:

  • sa-i încurajeze sa pună întrebări: dacă i se ofera o băutura de orice tip sa intrebe: „Ce este aceasta?”, „De unde ai procurat-o?”
  • să- i învețe pe copiii sa spuna „nu, mulțumesc” cànd le este oferite o băutura alcoolică
  • să le reamintească sa plece din situațiile inconfortabile: sa se asigure ca copilul are bani pentru transport sau un numar de telefon unde poate fi găsit părintele sau un alt adult responsabil
  • să- i învețe pe copii sa nu accepte sa se urce in mașina unei persoane care a baut alcool. Unii părinți simt că dacă se ofera sa ia copilul dintr-o situație delicata – fara sa pună intrebari – ii încurajează pe copiii sa fie onești si sa solicite ajutorul părintelui când au nevoie.

Alte recomandari:

  • părinte să știe unde pleaca copilul
  • sa cunoască părinții prietenilor copilului
  • sa aibă un număr de telefon la care sa poată gasi copilul
  • sa solicite copilului sa sune acasă in mod regulat atunci cand acesta este plecat de acasă.

Pentru adolescenți, in special cei care sunt suficient de mari pentru a conduce, se recomandă ca parintele si adolescentul să negocieze si să semneze împreună un contract de comportament. Acest contract trebuie sa arate felul in care parintele se așteaptă sa se poarte copilul si sa specifice consecințele consumului de alcool la volan de catre adolescent. Dacă acest lucru se întâmpla, se poate ajunge pana la confiscarea cheilor mașinii.
Pe lângă asta, ar trebui să discute calm cu adolescentul, fără ceartă, fără să-i spună „ești alcoolic, ai probleme”, nu. Trebuie să-i spună „uite, am observat că în ultima perioadă bei mai des”, sau să-l întrebe ce se întâmplă cu el, ce se întâmplă în grupul lui, să-i cunoască prietenii. Pe lângă asta, e foarte important să fie atenți dacă discuțiile adolescentului au început să se învârtă în jurul alcoolului.