Clinica DENTALINE – Totul despre implanturile dentare!

0
1318

Eviți să râzi cu gură deschisă ori să mănânci în public din cauză că zâmbetul sau dantura ta pot să descopere spațiul lăsat de dinții lipsa? Implantul dentar este una din posibilitățile ce te pot face să zâmbești, să mănânci confortabil și să-ți recapeți încrederea în tine. Dr. Emma Drăghici, medic specialist medicină dentară, la Clinica Dentaline are competență în implantologie. A participat și participă la numeroase congrese și conferințe pe această temă, mereu cu dorința de a le oferi pacienților săi cele mai noi tehnici în domeniu, un tratament cu un disconfort minim și eficiență maximă.

Este cunoscut faptul că românii nu prea știu să aibă grijă de dinții lor. Sunt mulți pacienți care au nevoie de implant?

În ultimul timp sunt din ce în ce mai mulți. Unii au înțeles că trebuie să aibă grijă de dinții lor și astfel când le lipsește unul sau mai mulți dinți iau în considerare și varianta de tratament pe implant.
Înainte de a începe tratamentul se face o radiografie panoramică dacă pacientul este pentru prima dată la consultație, această radiografie care este una orientativă. În funcție de rezultatul radiografiei ne dăm seama dacă se poate face implant și în ce condiții. Apoi realizăm o radiografie 3D, un fel de tomograf care ne arată osul tridimensional. Aceasta ne orientează și asupra densității osoase, este important să știm pe ce tip de os lucrăm, iar în acest fel putem să previzualizăm și inserarea implantului. În acest fel putem alege dimensiunea implantului atât ca diametru cât și ca lungime.

Cât de mult a evoluat tehnologia în acest domeniu?
Pe piață sunt tot felul de aparate. Cei care fac chirurgie mai complexă, chirurgie maxilo-facială, folosesc mult mai multe aparate. În principiu, este nevoie de un fiziodispenser și instrumentar de chirurgie. Lucrurile sunt destul de clare. În plus, față de anii trecuți se poate folosi un ghid chirugical, adică un dispozitiv care se face înainte de implant pe baza unui unei amprente digitale și care este suprapus peste radiografia 3 D. Se face un dispozitiv care te ajută și mai mult în poziționarea și inserarea implantului.

„Alternativa pentru implant este puntea clasică”

Intervențiile se fac sub anestezie?
Se face o anestezie locală. Eu nu folosesc inhalosedare. Cei care folsoesc asta fac chirurgie complexă, chirurgie maxilo-facială. Trebuie știut că terapia prin implante completează dantura, pentru pacienți e ca și cum ar avea dinții lor. Implantul înlocuiește și rădăcina dintelui. Se poate face fără ca intervenția să ridice probleme. Disconfortul este minim, nu este nevoie de concediu medical.

Ce le recomandați pacienților cărora le lipsec mai mulți dinți, dar nu au ajuns încă la medic?
Este important să conștientizeze că trebuie să își rezolve problema. Pentru început trebuie să vină la niște consultații. Avem întâlniri înainte de a stabili planul de tratament final și de a ne pune de acord asupra reabilitării de care au nvoie. Sunt pacienți care au înțeles importanța implantului și vin la evaluare și tratament. Alternativa pentru implant este puntea clasică. Sunt pacienți care preferă această terapie mai rapidă, dar cu sacrificiul de cel puțin doi dinți. Alții înțeleg importanța păstrării dinților, așa cum sunt, fără a interveni și aleg implantul.

Pentru cei care consideră că nu mai au nici o șansă, care mai au poate doar un dinte – doi, ce șanse există?

Există șanse mari. Există un concept de fast and fixed pe care noi îl utilizăm, adică este o terapie de patru sau șase implante care se poziționează în aceeași ședință cu extracțiile, se face în acel moment o lucrare provizorie. Practic, pacientul pleacă de la prima ședință cu lucrare provizorie. În general, terapia pe implante are două etape mari: una în care se inseră impantele propriu-zise și alta în care se face lucrarea. Între cele două este un interval de la patru la șase luni. Este nevoie de această perioadă de osteointegrare. Osul aduce celule să integreze implantul. Implantele sunt din titan, un material biocompatibil, nu se pune problema să fie respins, este prietenos cu țetusturile.

„Dintele prin implant funcționează ca și un dinte normal”

După ce s-a terminat procesul de montare a implantului, pacientul trebuie să aibă grijă la alimentație sau la procedura de îngrijire ulterioară?
În perioada de vindecare este nevoie de puțină atenție la consistența alimentelor. Dar, în general, recomandăm pacienților dieta normală. Dintele prin implant funcționează ca și un dinte normal.

Implantul se poate face la orice vârstă?
În principiu, da. Contraindicația este legată de starea generală de sănătate. Dacă este un pacient care are o boală gravă și care necesită tratamente complexe, atunci e mai bine să nu intervenim. Osteoporoza contraindică implantul pentru că se face tratament cu un medicament din categoria bifosfonaților și se contraindică chirurgia pe os.