Cereți sfatul farmacistului! Nu luați medicamente după ureche

0
3071

Rezistența la antibiotice este o amenințare pentru sănătatea românilor. Suntem țara unde 600.00 de români iau antibiotic, majoritatea fără nici o indicație medicală, iar în spitale uneori bolnavii sunt „umflați“ cu astfel de medicamente de frică să nu ia duiumul de infecții care există în unitățile medicale.

În 2017, aproximativ unul din şase români (15%) a consumat antibiotice fără reţetă de la medic, arată studiul realizat de compania Cult Market Research. Studiul demonstrează că educaţia românilor poate să influenţeze decizia lor de a lua antibiotice fără prescripţie medicală. Cele mai multe persoane care consumă medicamente fără reţetă sunt cele cu nivel de pregătire şcoală generală/ profesională ─ 21%, urmate de cele cu liceu – 15%.

În această situația sfatul farmacistului este esențial.

„Rezistenţa bacteriilor la antibiotice reprezintă o amenințare la adresa oamenilor, în general. Din România şi nu numai. În urmă cu zeci de ani, bolile infecţioase reprezentau principala cauză de mortalitate, de aceea cercetarea ştiinţifică s-a concentrat pe descoperirea unor soluţii de tratament, iar războiul cu microbii a fost considerat câştigat. Numai că bacteriile şi-au dezvoltat propriul mecanism de protecţie faţă de antibiotice, pe care au capacitatea să-l transmită, prin materialul genetic, de la o generaţie la alta. Aşa se face că, în acest moment, bacteriile au un bagaj genetic total diferit, care înmagazinează toate transformările care au avut loc la strămoşii lor, în lupta cu antibioticele. Acest fapt ar putea constitui o oportunitate totuşi, pentru că unele antibiotice clasice, care n-au mai fost folosite în ultimii ani pe scară largă, s-ar putea dovedi eficiente faţă de aceşti germeni rezistenţi, în condiţiile în care nu au fost expuşi la respectivul antibiotic“, a spus dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

Farmaciștii sunt persoane extrem de calificate, fiind absolvetii unei facultăți dificile. Nu vă ferițisă  le cereți sfaturi atunci cand vreți să cumpărați un medicament și nu aveți o prescripție de la medic. De asemenea, ei vă pot avertiza în privința eventualelor efecte adverse.