Centrul de Scleroză Multiplă, prioritatea pentru pacienții din Oltenia

0
2434

Autor: Cristina CÂRSTEA

Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova a trecut printr-o serie de schimbări majore începând cu anul 2012 şi până în prezent. Noul manager al spitalului, Anca Tudor, ne asigură că schimbările nu se vor opri aici. Are idei noi şi un proiect pentru înființarea unui Centru de Scleroză Multiplă în cadrul spitalului.

„Încercăm să înființăm Centrul de Scleroză Multiplă în cadrul spitalului nostru. Este foarte important pentru pacienții din Oltenia care suferă de această boală şi nu se mai pot deplasa pentru a-şi ridica tratamentul de la Bucureşti.” ne-a mărturisit managerul Anca Tudor

Scleroza multiplă este o afecțiune neurologică ce afectează creierul şi măduva spinării, iar în timp bolnavul îşi pierde forţă musculară, echilibrul şi vederea. De cele mai multe ori, în lipsa tratamentului, se ajunge la invaliditate. Pacienții devin dependenți de familie sau de cei din jur. În Oltenia nu există niciun centru specializat, iar pacienții, deja chinuiți de boală sunt nevoiți să se îndrepte spre alte spitale din țară în căutarea tratamentului. Cel mai apropiat este cel din Bucureşti, dar cei mai mulți nu pot ajunge până acolo. Înființarea unui Centru de Scleroză Multiplă în Craiova ar fi singura salvare a acestora.

În mandatul său de manager, Anca Tudor, are ca obiectiv principal şi construirea Clinicii de Recuperare Neurologică.

„Anul acesta urmează să finalizăm documentația, proiectul şi toate studiile necesare, astfel încât anul viitor să facem licitația pentru construcția clădirii. Este cel mai mare proiect pe care-l avem. Clinica de recuperare are acum decât un etaj. După construcție aceasta va avea parter şi 4 etaje. La parter ne dorim să facem imagistica şi să achiziționăm un aparat tomograf de RMN”

În cadrul aceleiaşi clădirii managerul îşi doreşte să înființeze un centru de îngrijiri paliative. Are însă nevoie de timp pentru a găsi cadre medicale specializate. „Am trimis deja un medic la un curs de specializare”.

Anul acesta la Clinica de Psihiatrie, s-au investit 275.000 de lei doar pentru igienizarea aripii de bărbați, la care s-au mai adăugat bani pentru mediul ambiant şi instalațiile electrice. Managerul spitalului ne-a spus că „Până la sfârşitul anului vrem să igienizăm şi aripa de femei de la psihiatrie. Până acum am făcut reparații în Clinica de Psihiatrie II. Am igienizat aripa de bărbați, am montat un sistem anti efracție, am schimbat toate instalațiile sanitare şi electrice. Am montat camere frigorifice la morga spitalului şi la magazia de alimente. În Clinica de Neurologie II am făcut igienizare pe toate saloanele şi pe coridor. Am schimbat  instalația electrică şi covorul de pe coridor şi am montat aparate de climatizare. Am investit şi în mediul ambiant prin amenajarea unui părculeț. Am plantat gazon şi flori, iar pacienții noştri sunt foarte mulțumiți de când pot să iasă în curte şi să stea la aer curat. Am schimbat şi statuia profesorului Marinescu, din fața spitalului în care nu se investise niciodată.”

„Pe fiecare secție am schimbat câte ceva. Înainte paturile arătau groaznic. Acum sunt paturi noi cu saltele bune, pe care bolnavul să poată sta. Ne-am pus întrebarea „Cum ar fi dacă noi am fi pacienți?” Fiecare dintre noi poate ajunge oricând pe patul de spital, iar dacă ai afecțiunile pe care le ai şi te mai şi chinui să stai în pat..  Aşa că am schimbat toate paturile. Nu mai există nicio secție în spital care să aibă paturi vechi.” a afirmat Anca Tudor

În acest moment laboratorul de analize al spitalului este în curs de acreditare pentru a intra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. „După acreditare vom putea face analize nu doar pentru pacienți, ci şi în exterior.”

Din cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie face parte şi singura Clinică de Neuropsihiatrie Infantilă din Oltenia. Situată în Craiova, pe Strada Renaşterii, aceasta a fost modernizată în totalitate acum 3 ani. Paturile din saloane sunt noi, iar pereții sunt pictați cu personaje din desenele animate, iar acum managerul şi-a propus să facă şi un loc de joacă în exterior.

„Am început discuțiile pentru primirea fondurilor şi avem încredere că o să reuşim să-l facem. Ne dorim ca micii pacienți să aibă unde să se joace. Deşi au probleme ei sunt foarte încântați de lucrurile astea şi nu vrem să se simtă ca într-un spital.”

Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova a suferit toate aceste schimbări datorită primăriei care răspunde tuturor solicitărilor, iar din banii pe care îi primesc plătesc aproape tot începând cu utilitățile, materiale de curățenie şi reparațiile. De acolo vin şi investițiile, ne-a spus managerul „Dacă n-am avea aceşti bani noi nu ne-am putea descurca pentru că din contractul cu casa de asigurări plătim doar salariile şi o parte din medicamente.”