Care sunt noile servicii medicale gratuite pentru pacienți

0
1592

De la 1 aprilie, a intrat în vigoare noul Contract-cadru de asistenţă medicală pe 2018 care cuprinde noi servicii medicale pentru românii asigurați. Pacienții pot beneficia de mai multe medicamente compensate şi gratuite, dar și de ridicarea rețetei compensate și gratuite de la orice farmacie din ţară şi nu doar de la cele aflate în judeţul de care aparţine bolnavul.

„În pachetul de servicii medicale de bază pentru asiguraţi se introduc noi servicii ce vor fi oferite de medicul de familie, cum ar fi eliberarea adeverinţei pentru încadrarea în muncă a persoanelor aflate în şomaj şi eliberarea fişei sintetice pentru copilul încadrat sau care urmează să fie încadrat în grad de handicap. De asemenea, se clarifică modul de acordare a altor servicii, cum ar fi administrarea de medicamente intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil”, arată reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

 Pacienţii pot să îşi facă investigaţii la oricare clinică din ţară

O noutate este că pacienţii pot acum să îşi facă investigaţii la oricare clinică din ţară, indiferent cu ce casă de asigurări de sănătate se află acesta în relaţii contractuale.

Lista de servicii medicale se extinde

Conform noilor norme, românii care au nevoie de dispozitive medicale, respectiv proteze pentru genunchi sau proteze auditive vor putea trimite documentele necesare prin poştă, către casa de asigurări de care aparţin, fără a sta la cozi pentru depunerea dosarului.
Se debirocratizează și drumul pacienților oncologic în sistemul medical. Aceștia nu vor mai fi nevoiţi să aibă asupra lor un bilet de internare pentru spitalizare continuă.

Lista de servicii se extinde: românii vor primi mai multe medicamente compensate şi gratuite. O altă noutate e că tensiunea lor arterială va putea fi monitorizată timp de 24 de ore inclusiv de către medicii de familie, ceea ce până acum intra doar în atribuţia medicului.  Asta pentru că pachetele de servicii medicale – minimal şi de bază – se reorganizează.

Spitalul sancționat dacă nu eliberează prescripţia medicală necesară la externarea asiguratului

Spitalul care nu eliberează prescripţia medicală necesară la externarea asiguratului va fi sancţionat cu reţinerea sumei de 200 de lei pentru fiecare caz externat la care s-a constatat nerespectarea obligaţiei. O sancţiune similară se aplică şi în cazul furnizorilor din asistenţa medicală ambulatorie pentru specialităţi clinice, inclusiv celor de medicină fizică şi de reabilitare.

Medicul de familie va fi nevoit să aibă un program de 35 de ore pe săptămână, minimum cinci zile din şapte.