Campanie de educație medicală în școli: „Mănâncă sănătos! Trăiește frumos!”

0
1470

Elevii din România mănâncă prost, mai ales la şcoală. Chipsuri, dulciuri cu prea mult zahăr şi chimicale, sucuri acidulate, tot ce strică dinţii şi duce la obezitate sau alte boli grave se regăsește în meniul lor zilnic. Studiile arată că 70% dintre copii mănâncă alimente nepotrivite. Greşelile părinţilor şi obiceiurile alimentare nesănătoase cauzează an de an tot mai multe boli celor mici. Educația medicală este esențială în școli, dar de puține ori se întâmplă ca medicii să ajungă în unitățile școlare.

Inspectoratul Școlar Județean Dolj a inițiat campania: „Mănâncă sănătos! Trăiește frumos!”, în parteneriat cu Ziarul Sănătatea și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Campania se va desfășura în cinci școli din Craiova. Ieri a avut loc prima întâlnire între medici și elevii de la Școala Sf. Dumitru din Craiova.

Copiii au învățat de la dr. Narciza Dinică, specialist în sănătate publică în cadrul DSP Dolj, care sunt principiile unei alimentații sănătoase, dar și ce greșeli alimentare trebuie evitate.

„Este foarte important să învățăm să trăim sănătos, să facem alegerile alimentare corecte. Mâncarea de tip fast- food atrage foarte mult tinerii, dar trebuie știut că acele produse nu aduc nici un aport nutritiv. Consumul de sucuri acidulate este foarte mare în rândul elevilor. Aceste sucuri consumate în exces dăunează organismului. Se recomandă consumul de apă, de fructe și legume, mai ales în această perioadă de vară”, spune dr. Narciza Dinică.

În România nu există programe de durată pentru prevenția și educarea populației. Copiii sunt bombardați cu reclame digitale ascunse și anunțuri publicitare care promovează alimentele bogate în grăsimi, zahăr și sare, ce le dăunează sănătății. Așa se face că tot mai mulți copii sunt supraponderali sau chiar obezi. De aceea, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj și-au dorit să inițieze o campanie de educație medicală în școli.

„Nevoia de informație corectă este foare mare. Ne dorim să oferim copiilor șansa de a primi sfaturile unui medic specialist. Aș vrea ca elevii să ne împărtășească experiențele lor și să vină cu propuneri în această campanie. Ne dorim să încurajăm copiii să devină ambasadorii unor astfel de campanii și proiecte. Am gândit o astfel de acțiune la nivelul inspectoratului pentru cinci școli, dar ne dorim să ajungem pe viitor, în cât mai multe unități școlare. Ne dorim ca acest proiect să continue și la anul. Vreau ca toți elevii să se implice, să vină cu idei și propuneri în această campanie. Educația medicală este foarte importantă și ne dorim să avem cât mai multe astfel de acțiuni. În cadrul campaniei o să organizăm și cross-ul: „Aleargă alături de profesorul tău” unde așteptăm toți elevii”, a spus inspectorul școlar general, Monica Sună.